La negociació entre el Govern i l’oposició de Veneçuela corre el perill d’encallar-se

• El madurisme ha demanat incorporar a la seva delegació un empresari detingut a Cap Verd i reclamat per la Justícia dels Estats Units

• Alex Saab, d’origen colombià, obtenia medicaments i aliments per al Govern veneçolà

La negociació entre el Govern i l’oposició de Veneçuela corre el perill d’encallar-se

Miguel Gutiérrez

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El quart intent de diàleg entre el madurisme i l’oposició per trobar una solució negociada al conflicte polític intern corre perill d’encallar-se i fins i tot naufragar una altra vegada. El palau de Miraflores va demanar que s’incorporés a la seva delegació en les converses que tenen lloc a Mèxic l’empresari colombianoveneçolà Alex Saab, que està detingut des del 2020 a Cap Verd. Saab afronta una demanda d’extradició per part de la justícia dels Estats Units, que l’acusen de blanqueig de capitals i fins i tot de ser testaferro de Nicolás Maduro.

El president de l’Assemblea Nacional (AN), Jorge Rodríguez, va informar que aquesta aspiració ja va ser comunicada a Noruega, que patrocina el diàleg, així com als països acompanyants d’aquest procés, els Països Baixos i Rússia. El madurisme vol que l’empresari participi de la «taula nacional d’atenció social» que, segons el pactat, ha d’abordar el tema de salut i alimentació i proposar mesures que s’han d’aplicar «en temps molt breus», amb el suport d’equips tècnics i especialistes nacionals i internacionals.

«Aquest diplomàtic està perfectament capacitat per formar part com a membre ple de la delegació», va dir, a més, Rodríguez. Saab va recordar: «Fa 400 dies que està segrestat en una presó a l’estranger. S’han violat els seus drets humans i els seus drets al degut procés amb un immisericordiós càstig que va ser perpetrat per complir funcions en l’àrea que estem abordant a Mèxic». D’acord amb Rodríguez, l’empresari, de llarga relació amb Hugo Chávez i després amb Maduro, complia a l’estranger la missió d’obtenir medicaments i aliments enmig de les sancions econòmiques internacionals.

La posició opositora

Gerardo Blyde, que encapçala la delegació opositora, va rebutjar amb subtilesa la petició del Govern. El seu anunci, va dir «correspon a una estratègia de defensa del règim davant el procés judicial entre dos països amb separació de poders i democràcia». Va assenyalar, al seu torn, que hi ha un precedent en la matèria que ha sigut fallit. Durant les negociacions de pau entre les FARC i el Govern colombià, la guerrilla va incorporar formalment a la seva comitiva Simón Trinidad, detingut als Estats Units, a fi que pogués ser alliberat. Això, no obstant, mai va passar. «No ens distraurem de la nostra agenda central del procés de Mèxic: els veneçolans necessitem un acord integral que ens retorni la democràcia», va afegir Blyde.

Mentre controlava l’AN, l’oposició investigava Saab per irregularitats administratives en el programa estatal dels Comitès Locals d’Alimentació i Producció (CLAP). «Incorporar-lo a la taula de negociació a Mèxic és un bombardeig que pretén provocar més abstenció per després de les eleccions tornar a asseure’s. Això, unit al pànic que genera el que l’home pugui cantar», va dir l’expresident de la patronal Fedecámaras, Jorge Roig.

Parlen Baltasar Garzón i Rússia

Notícies relacionades

L’exjutge espanyol Baltasar Garzón, advocat defensor de Saab, va considerar que el seu cas «pot incidir negativament» en «la marxa del diàleg obert a Mèxic». Divendres passat, la portaveu del ministeri d’Exteriors rus, Maria Zajarova, havia expressat la inquietud de Moscou per la decisió d’«agents externs», en al·lusió als Estats Units, d’utilitzar episodis com el de l’empresari detingut a Cap Verd a «soscavar la fràgil confiança» existent entre les parts en negociacions a Ciutat de Mèxic.

En virtut de les negociacions amb el Govern, l’oposició ha avançat en la seva intenció de participar dels comicis regionals de novembre.