Mediador de conflictes

El Nobel de la pau Martti Ahtisaari es retira de la vida pública després d’empitjorar per l’Alzheimer

  • A causa d’«una etapa avançada» de la malaltia neurodegenerativa, l’especialista en mediació per la pau «s’ha retirat de tots els seus compromisos públics»

El Nobel de la pau Martti Ahtisaari es retira de la vida pública després d’empitjorar per l’Alzheimer

AFP

1
Es llegeix en minuts

L’expresident finlandès i premi Nobel de la pau Martti Ahtisaari, de 84 anys, es retira de la vida pública a causa dels efectes de la malaltia d’Alzheimer que pateix, segons va anunciar dijous la presidència.

A causa d’«una etapa avançada» de la malaltia neurodegenerativa, l’especialista en mediació per la pau «s’ha retirat de tots els seus compromisos públics», va escriure el palau presidencial en un comunicat. Rep ajuda en la seva vida diària, a casa i en ocasions durant estades en una estructura de cures, segons especifica la mateixa font.

President de Finlàndia de 1994 a 2000, Martti Ahtisaari va rebre el premi Nobel de la pau 2008 en reconeixement als seus esforços a favor de la resolució de conflictes i el seu talent com a mediador, especialment a Indonèsia, Namíbia, Irlanda del Nord i els Balcans.

Va contraure la Covid-19

Notícies relacionades

L’exdiplomàtic de l’ONU, que va contraure la Covid-19 el març passat, va supervisar notablement les negociacions de reconciliació el 2005 entre el govern indonesi i els rebels del Moviment per un Aceh Libre (GAM), així com el camí de Kosovo cap a la independència.

Nascut el 23 de juny de 1937 a Vyborg (llavors Viipuri) a l’actual Rússia, Ahtisaari va haver de fugir a Finlàndia després de l’annexió de Karelia finlandesa per Moscou al final de la sagnant guerra russo-finlandesa durant la Segona Guerra Mundial.