Clima de tensió

Alarma a Itàlia per les agressions d’antivacunes contra periodistes

  • Creixen les agressions i amenaces de mort contra reporters, metges i hotelers per part d’antivacunes i grups d’extrema dreta

Alarma a Itàlia per les agressions d’antivacunes contra periodistes

Guglielmo Mangiapane / Reuters

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Les agressions contra tres reporters en pocs dies han encès a Itàlia l’alarma del sector periodístic, que aquest dimarts es manifestarà en un acte convocat de manera exprés a Roma, i del Govern italià. Tant que la titular d’Interior del país, Luciana Lamorgese, ja ha avisat que reunirà la Unitat de Coordinació del seu ministeri per analitzar el fenomen, lligat a la protesta dels antivacunes i en el qual la presència de grups extraparlamentaris d’extrema dreta també està sent un dels elements recurrents.

La primera reportera agredida, Antonella Alba, del canal de televisió RaiNews24, va ser atacada dissabte mentre cobria una manifestació dels antivacunes a Roma. Després de preguntar-li qui era, la van insultar i la van ferir en l’intent d’aconseguir el seu telèfon mòbil.

Els responsables de l’agressió, ha informat Sky24, van ser «alguns integrants de Forza Nuova», un grup sense representació al Parlament però que tot i així des de fa dècades es veu cíclicament embolicat en disturbis de carrer en moments d’alta tensió social. Com ha passat en aquests dies a la capital italiana, on un dels líders romans del grup, Giuliano Castellino, fins i tot ha arengat la gent des del sostre d’un cotxe aparcat.

Amenaces de mort

El segon, Fabrizio Nonis, un periodista gastronòmic, va ser atacat divendres al costat del seu fill de 22 anys i va patir una perforació del timpà després d’uns violents cops executats per ultres de l’equip de futbol Hellas de Verona –tradicionalment pròxim a moviments de la dreta radical–, en un dels primers partits després de la pausa estiuenca i les restriccions per la pandèmia. I al tercer, Francesco Giovanetti, que també va acabar a l’hospital, el van agredir dilluns davant de la seu del Ministeri d’Educació, durant una protesta del sector docent contra el passaport sanitari, el document que certifica que algú o està vacunat o ja ha passat la malaltia.

«O deixes de filmar, o et tallo el coll», li va arribar a dir l’atacant abans de clavar al cronista diversos cops de puny, va explicar Giovanetti. L’agressor, segons va constatar la policia, va resultar ser un treballador escolar sense un contracte fix ni afiliació política coneguda, però que posseïa armes de foc que ara han sigut confiscades. Finalment va ser detingut.

D’aquí la resposta del Ministeri d’Interior. Aquest organisme «permetrà, com sempre ha sigut, les manifestacions pacífiques que respectin les regles, però no seran admesos actes de violència amenaces», ha explicat la institució en una de les seves últimes notes.

Atacs contra metges i hotelers

No són casos aïllats. Des que aquest estiu el Govern italià va decidir introduir una sèrie de normes que limiten les activitats que poden fer aquells que no es vacunen, també diversos metges han denunciat un ‘crescendo’ d’intimidacions i amenaces.

Notícies relacionades

Un d’ells ha sigut Matteo Bassetti, director de Malalties Infeccioses de l’hospital San Martino de Gènova, qui va denunciar haver sigut perseguit fins a casa seva després que les seves dades de contacte fossin divulgades per grups d’antivacunes. «M’amenacen cada dia. És un clima insostenible», ha explicat Bassetti, que ara té protecció de la policia.

Publicar els nombres de telèfons, ‘e-mails’ i adreces de figures públiques que s’expressen a favor de les vacunes, per desencadenar contra ells linxaments verbals de dies, ha sigut una de les tàctiques fetes servir en les últimes setmanes per diversos canals de Telegram lligats al món dels antivacunes, com ha pogut comprovar aquesta periodista. Les seves víctimes: periodistes i metges, però també hotelers, sindicalistes i propietaris de bars.