Torna la tensió a Gaza amb nous enfrontaments a la frontera

  • Els trets israelians deixen 41 palestins ferits durant una protesta als voltants del mur fronterer

Torna la tensió a Gaza amb nous enfrontaments a la frontera

Mohammed Saber / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exèrcit israelià va bombardejar dissabte la franja de Gaza després que centenars de palestins protestessin als voltants del mur que envolta l’enclavament durant un acte organitzat per Hamas per recordar l’incendi a la mesquita d’Al Aqsa de Jerusalem fa 52 anys. L’atac aeri es va produir després que els militars israelians disparessin contra la concentració per mirar de prevenir que s’acostés fins al mur fronterer. Els manifestants van llançar còctels molotov, van cremar pneumàtics i van mirar en alguns casos d’enfilar-se al mur fronterer, segons France Presse. Durant els enfrontaments, 41 palestins van resultar ferits, entre els quals 10 nens, un d’ells amb un tret al cap. També va resultar greument ferit de bala un franctirador israelià.

Aquestes últimes topades arriben tres mesos després que Israel i Hamas firmessin un alto el foc a Gaza. Afavorit per Egipte, l’acord va servir per tancar els 11 dies de guerra oberta entre els dos bàndols, que es va saldar amb la mort de 289 palestins i 13 israelians, a la qual cosa caldria afegir la destrucció de milers de vivendes i altres infraestructures a Gaza. La reconstrucció no ha començat. Israel ha condicionat aquesta vegada l’entrada d’ajuda a l’entrega per part de Hamas dels cadàvers de dos soldats israelians morts durant l’ofensiva i l’alliberament de dos dels seus ciutadans que estarien sota custòdia de Hamas des que accedissin clandestinament a la Franja fa uns anys. Els islamistes reclamen a canvi l’alliberament de centenars de presos palestins.

La setmana passada Israel va autoritzar l’enviament de fons des de Qatar a Gaza, suspesos arran de l’última gran operació militar. L’acord, negociat sota els auspicis de les Nacions Unides, permetrà a l’emirat del Golf transferir 10 milions de dòlars mensuals a Gaza, amb la intenció d’ajudar unes 100.000 famílies palestines. Les transferències es realitzaran a través de bancs supervisats per l’ONU. Israel havia reclamat que l’Autoritat Nacional Palestina s’impliqués en les transferències per evitar que els diners arribessin als beneficiaris sense passar per Hamàs.

Notícies relacionades