Gira asiàtica

Kamala Harris viatja a Singapur per estrènyer relacions

Considera el sud-est asiàtic «una regió vital per a la nostra seguretat nacional»

Kamala Harris viatja a Singapur per estrènyer relacions
2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta dels Estats Units (EUA), Kamala Harris, va arribar aquest dissabte a Singapur, on inicia una gira de cinc dies que la portarà també al Vietnam amb l’objectiu d’enfortir les relacions amb una regió que considera «vital» per a la seguretat i la prosperitat econòmica.

La vicepresidenta va arribar a bord de l’‘Air Force 2’ a les 10.50 hora local (2.50 GMT) a la base aèria de Paya Lebar, on va ser rebuda per la ministra d’Afers Exteriors de Singapur, Vivian Balakrishan, segons el diari ‘Straits Times’.

Abans d’embarcar cap al seu primer viatge com a vicepresidenta fora del continent americà, Harris va destacar a Twitter la importància del sud-est asiàtic com a centre de la regió indopacífica, a la qual l’administració de Joe Biden sembla donar prioritat.

«És una regió vital per a la nostra seguretat nacional, la nostra prosperitat econòmica i la salut de la nostra població. Espero una visita productiva», va assenyalar.

La vicepresidenta iniciarà la seva agenda oficial a Singapur aquest dilluns, quan es reunirà amb el president de l’estat nació, Halimah Yacob i amb el primer ministre Lee Hsien Loong i conclourà dimarts, amb un discurs i una xerrada davant un grup d’empresaris, on hi haurà el ministre de Comerç i Indústria, Gan Kim Yong.

Després de l’esdeveniment, partirà cap al Vietnam, on es reunirà amb els principals líders del país abans de concloure dijous la seva gira per aquests dos països del sud-est asiàtic.

La visita té lloc tot just un mes després del viatge oficial del secretari de Defensa, Lloyd Austin, a Singapur, el Vietnam i les Filipines; una mostra de la importància que Joe Biden atorga a la regió per exercir de contrapès a la influència de la Xina.

Segons va indicar la portaveu de la Casa Blanca, Symone Sanders, el juliol passat, la vicepresidenta conversarà amb els líders dels dos governs «sobre assumptes d’interès mutu, incloent-hi la seguretat regional, la resposta global a la pandèmia de la Covid-19 (i) el canvi climàtic» i dels seus esforços conjunts per promoure «un ordre internacional sustentat en regles».

Els Estats Units tenen un acord comercial bilateral amb Singapur que va entrar en efecte el 2004, i des d’aleshores l’intercanvi bilateral ha crescut més d’un 60%, fins a arribar a més de 47.000 milions de dòlars el 2019.

Segons el Departament d’Estat, els Estats Units són la font d’inversions estrangeres més gran en Singapur, amb uns 230.000 milions de dòlars el 2018.

Notícies relacionades

Les estadístiques del Departament de Comerç mostren que el comerç de béns entre els Estats Units i el Vietnam va créixer de 1.500 milions de dòlars el 2001 a 77.600 milions de dòlars el 2019.

Amb aquest creixement, el Vietnam va passar a ocupar el setè país d’on són procedents les importacions nord-americanes, i el vint-i-setè lloc on van a parar les exportacions dels EUA.