Alerta als EUA

L’huracà ‘Henri’ amenaça l’estiueig de luxe als Hamptons de Nova York

Nova Anglaterra i Long Island es preparen per a forts vents, maror ciclònica i pluges torrencials

Recomendaciones para no salir de casa a causa del huracán Henri

Recomendaciones para no salir de casa a causa del huracán Henri / CAITLIN OCHS (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

L’huracà ‘Henri’ es dirigeix cap al sud de Nova Anglaterra i Long Island, a l’estat de Nova York, aquest diumenge, amenaçant la regió amb forts vents, una maror ciclònica i pluges torrencials. A les 2 de la matinada, l’‘Henri’ es trobava a 215 quilòmetres al sud-sud-est de Montauk Point, a Long Island, segons va informar el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA. S’espera que ‘Henri’ colpegi Long Island o el sud de Nova Anglaterra (regió que comprèn els estats de Maine, Vermont, Nou Hampshire, Massachusetts, Connecticut i Rhode Island) durant aquest diumenge.

Més de 42 milions de persones a la regió estaven sota una advertència d’huracà o tempesta tropical des de dissabte. Les aigües de l’oceà podrien pujar de 3 a 5 peus (1 a 1,5 metres) en algunes àrees, a més de portar pluges torrencials, vents forts i maror ciclònica. Parts de Long Island i New Haven, a Connecticut, es preparen per als embats més durs de la tempesta, mentre que altres parts de Nova Anglaterra, com Martha’s Vineyard i Nantucket, estan sota vigilància pel risc de marors i tempestes tropicals.

Paper de vàter esgotat

L’huracà ‘Henri’, que va obligar dissabte a suspendre el megaconcert al Central Park de Nova York, amenaça Long Island. Al petit poblet d’Amagansett, als Hamptons, on celebritats com Paul McCartney, Alec Baldwin i Gwyneth Paltrow tenen residències, supermercats, ferreteries i licoreries eren plenes a vessar dissabte al matí. Al supermercat IGA, les lleixes es van quedar sense paper higiènic, entre altres articles. També anaven molt buscades les llanternes. Els automobilistes feien llargues files a les gasolineres.

També les botigues d’alcohol van augmentar ingressos. Michael Cinque, el propietari d’Amagansett Wine & Spirit, dubtava si tapar les finestres de la seva botiga davant l’alta demanda. Els compradors entraven i se n’anaven amb ampolles de tequila, vodka i licors cars. «Sempre cal estar preparat», va dir Cinque, propietari de la botiga des de fa 42 anys i voluntari com a socorrista d’emergències. «T’ho has de prendre seriosament».

Novaiorquesos, quedeu-vos a casa

La ciutat de Nova York es prepara per a una tempesta tropical. En una publicació de Twitter dissabte, l’alcalde de la gran ciutat, Bill de Blasio, va instar els residents a quedar-se a casa diumenge i a utilitzar el transport públic si havien de viatjar. «¡Assegureu els objectes a l’aire lliure i assegureu-vos d’estar en un lloc segur abans que comencin el vent i la pluja!», va escriure dissabte el responsable d’Emergències de la ciutat de Nova York, John Scrivani, en un tuit. Els funcionaris d’emergències van dir que les fortes pluges i els vents podrien inundar les carreteres i reduir la visibilitat durant el cap de setmana.

Els funcionaris de Fire Island, davant la costa sud de Long Island, van dir als residents i visitants que se n’anessin o s’enfrontessin a la possibilitat de quedar-se atrapats a l’illa. A Newport, Rhode Island, una comunitat nàutica costanera de 25.000 persones, també hi havia una gran demanda de bombes per a l’embornal, llanternes i generadors.

Transport afectat

Diverses aerolínies han emès avisos i han canviat bitllets i les companyies de tren i metro de ciutats de la costa nord-est dels EUA han suspès o reduït al mínim el servei aquest diumenge.

Notícies relacionades

Eversource, l’empresa de serveis elèctrics més gran de Connecticut, ha advertit als residents que estiguin preparats per a talls d’electricitat durant 10 dies.

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va declarar l’estat d’emergència dissabte a la tarda i va advertir que les persones en àrees propenses a inundacions s’han de traslladar a zones més altes. El governador de Massachusetts, Charlie Baker, i el governador de Connecticut, Ned Lamont, van activar la Guàrdia Nacional als seus estats per ajudar en possibles esforços de rescat, neteja de runa i seguretat pública.