Crisi sanitària global

Escàndol a l’Argentina per una festa del president en ple confinament

  • Alberto Fernández, el primer a demanar la màxima precaució a la població, va reunir el juliol del 2020 un grup de familiars i amics per celebrar l’aniversari de la primer dama

  • L’oposició ha criticat amb duresa el mandatari després de fer-se públic una fotografia de l’esdeveniment celebrat a Olivos, la residència oficial del mandatari a Buenos Aires

Escàndol a l’Argentina per una festa del president en ple confinament
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Més de 107.000 argentins han mort per Covid-19. La pandèmia es va desbocar a finals del 2020. Al principi del confinament, el virus va poder ser contingut i va donar temps al Govern del president Alberto Fernández per reconstruir un Ministeri de Salut que havia sigut degradat a secretaria durant l’Administració anterior.

Aquells dies, Fernández apareixia davant les càmeres de televisió com a conseller davant una població desconcertada per les restriccions. Demanava esforços i fustigava els transgressors. Ara, les seves paraules se li han tornat en contra: en ple juliol del 2020, quan ja se sentia el pes del tancament, la primera dama, Fabiola Yáñez, va obrir les portes de la residència presidencial per celebrar el seu aniversari amb una desena d’amics. La divulgació d’una fotografia en la qual els participants de la festa es mostren somrients, amuntegats i sense mascareta, al costat dels amfitrions, ha provocat un escàndol.  

Una vegada la imatge es va fer pública, el Govern peronista va aixecar una capa de sospita i va deixar entreveure que havia sigut trucada. Però els homes i dones que van posar despreocupats coincidien amb els noms que apareixien en el registre d’entrades d’aquell dia a la residència, ubicada a la perifèria de Buenos Aires. El cap de ministres, Santiago Cafiero, s’ha vist obligat aquest divendres a reconèixer la veracitat de la fotografia i, com un malabarista, apagar el foc d’un incident que l’oposició de dretes ha rebut com un regal del cel quan falten tres mesos per a les eleccions legislatives. «És evident que va ser una distracció. Es va cometre un error que no hauria d’haver passat i va estar malament», ha dit sobre l’insòlit aniversari.

La vida quotidiana a Olivos ja havia sigut objecte anteriorment d’escrutini periodístic després de conèixer-se la presència d’actors i actrius al predi. S’havien reunit amb el president per plantejar-li la seva inquietud per la situació dels teatres i la indústria cultural. Adversaris enverinats de Fernández, especialistes en l’exercici de la difamació, es van atrevir a especular amb escàndols sexuals amb una dosi de misogínia.

Notícies relacionades

Cafiero no ha pogut justificar la celebració privada de la primera dama en aquells dies de l’hivern austral, però ha intentat minimitzar l’episodi. «Avui no està en joc una foto sinó com ens posem dempeus, com sortim de la pandèmia». El ministre ha carregat contra l’oposició conservadora: «els que sempre es van oposar a les mesures de cura, ara s’esquincen les vestidures».

Un 58% dels argentins han rebut la primera dosi d’una vacuna. La campanya d’immunització és intensa i, alhora, l’únic actiu polític de cara als comicis per a un Govern que no ha pogut frenar la caiguda estrepitosa de l’economia i el creixement de la pobresa. 

Temes:

Argentina