Guerra al país asiàtic

Els talibans ocupen Herat, la tercera ciutat més important de l’Afganistan

  • En el seu ràpid avanç, els insurgents ja han aconseguit el control de deu capitals regionals en l’última setmana

  • El Regne Unit i els Estats Units decideixen enviar tropes al país per ajudar a evacuar els seus compatriotes

Els talibans ocupen Herat, la tercera ciutat més important de l’Afganistan

NAWID TANHA / EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els talibans han ocupat aquest dijous Herat, la tercera ciutat més important de l’Afganistan i la capital de la província occidental homònima, que s’afegeix a unes altres deu capitals regionals caigudes sota control insurgent en l’última setmana. Davant el deteriorament de la situació, el Regne Unit i els Estats Units han anunciat que enviaran tropes –600 soldats Londres i 3.000 Washington– per ajudar els seus nacionals a abandonar aquest país.

«Lamentablement, la major part de la ciutat d’Herat, inclosa la casa del governador i la caserna de la policia (...), va ser capturada pels talibans», ha dit Simin Barakzai, diputada per aquesta circumscripció a la Cambra baixa del Parlament nacional. La parlamentària ha afegit que els insurgents han aconseguit el control de la seu regional de la principal agència d’intel·ligència afganesa i també han ocupat la presó provincial, on van alliberar centenars de presoners.

Un altre diputat per Herat, Reza Watandost, també ha confirmat a Efe que els insurgents han capturat aquesta tarda la capital. «La major part de la ciutat va caure en mans dels talibans, però les forces de seguretat afganeses encara resisteixen en algunes zones», ha afegit.

La més gran i estratègica

Moltes de les forces de seguretat estan atrinxerades en dues bases de l’Exèrcit al sud-est de la ciutat, on també hi ha l’aeroport. En els vídeos compartits pels talibans a les xarxes socials es veu els insurgents disparar a l’aire i avançar amb rapidesa cap al centre de la ciutat, o com caminen lliurement pel recinte de la seu de la policia i la residència del governador.

Notícies relacionades

«Herat, la província més gran i estratègica de la regió occidental de l’Afganistan, ha sigut ocupada pels mujahidins», ha celebrat a Twitter el portaveu talibà, Qari Yusuf Ahmadi. La residència del governador, el quarter general de la policia i la major part de la resta d’institucions públiques estan ocupades pels insurgents, ha assenyalat.

Herat és la tercera ciutat més gran del país, després de Kabul i la meridional Kandahar, i és un dels principals centres comercials i eixos de l’Afganistan, al compartir frontera amb l’Iran i el Turkmenistan. La ciutat s’ha convertit en l’onzena capital provincial afganesa a caure sota control talibà durant l’última setmana, la segona aquest dijous després de la captura de la província meridional de Ghazni, com a part del seu ràpid avanç al país després de l’inici de la fase final de la retirada de les tropes estrangeres, l’1 de maig.

Temes:

Afganistan