Tensió al país africà

La guerra a Etiòpia s’agreuja davant l’avanç rebel

El Govern d’Addis Abeba mobilitza més tropes després de l’ocupació per part del Front d’Alliberament Popular de Tigre (TPLF) de la històrica ciutat de Lalibela

La guerra a Etiòpia s’agreuja davant l’avanç rebel

EDUARDO SOTERAS / AFP

2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Etiòpia ha advertit que podria desplegar la seva «plena capacitat de defensa» després dels avanços de les forces rebels de Tigre a les regions veïnes d’Afar i Amhara, malgrat les crides a retirar-se d’aquests territoris. Les autoritats d’Addis Abeba es veuen «pressionades a mobilitzar i desplegar tota la capacitat de defensa de l’Estat si les propostes humanitàries per a una resolució pacífica del conflicte continuen sense ser acceptades», va dir ahir el Ministeri de Relacions Exteriors en un breu comunicat.

«L’acció d’un grup irresponsable està posant a prova la paciència del Govern federal i col·locant-lo en una postura defensiva, la que es va adoptar en interès de l’alto el foc humanitari unilateral», va afegir, fent témer un agreujament de la violència en el conflicte.

Tropes governamentals de diverses regions s’han desplaçat a Tigre en les últimes setmanes per recolzar l’Exèrcit federal. Un mitjà local va citar una font de seguretat del Govern d’Amhara assegurant que podria començar una ofensiva de forma imminent «per destruir l’enemic». Les forces rebels de Tigre van rebutjar la crida dels Estats Units perquè es retirin de les regions veïnes, va dir divendres el seu portaveu, Getachew Reda.

Atractiu turístic

Dijous, les forces del Front d’Alliberament Popular de Tigre (TPLF) van ocupar una ciutat emblemàtica de la regió d’Amhara, Lalibela, un destacat enclavament de la cristiandat etíop i famosa per les seves esglésies excavades a la roca i declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. També és un dels principals atractius turístics d’Etiòpia.

La guerra fa estralls a Tigre des del novembre del 2020, quan el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, va enviar tropes per enderrocar el TPLF, el partit regional que va dominar durant molt temps la política nacional abans d’arribar al poder el 2018.

Notícies relacionades

Abiy, que va ser guardonat amb el premi Nobel de la pau 2019, va justificar la intervenció com a resposta als atacs del TPLF als campaments de l’Exèrcit. Però, malgrat la promesa d’una victòria ràpida, el conflicte es va allargar, fent un nou tomb al juny, quan els rebels van tornar a ocupar la capital tigrinya, Mekele, i van obligar l’Exèrcit etíop a retirar-se i declarar un alto el foc unilateral.

Des d’aleshores, el moviment controla la major part de Tigre i ha portat a terme ofensives armades a les regions veïnes, Afar a l’est i Amhara al sud.  

Temes:

Etiòpia