Guerres culturals

L’extrema dreta dels EUA abraça el negacionisme de la Covid-19 per desestabilitzar el govern

  • Amb la irrupció de la pandèmia, grups conservadors i neofeixistes han cooptat les teories de la conspiració del moviment antivacunes com a vehicle per propagar la seva ideologia

L’extrema dreta dels EUA abraça el negacionisme de la Covid-19 per desestabilitzar el govern
4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pandèmia de Covid-19 acumula ja més de 612.000 morts als Estats Units, més que els causats per les dues guerres mundials, el Vietnam, l’Afganistan i l’Iraq juntes. Aquesta crua realitat no ha evitat que centenars de milers de nord-americans abracin teories de la conspiració que clamen que el virus és un pla malèfic de les elits per assassinar la població i les vacunes una idea de Bill Gates per implantar microxips al nostre còrtex cerebral i controlar-nos com marionetes. Nous dogmes que estan guanyant popularitat i que l’extrema dreta nord-americana –un magma ultra conegut com a alt-right– ha cooptat per propagar les seves consignes.

Els deliris conspiranoics operen des de fa segles sota la premissa que una elit perversa i secreta controla el món. Tot i que formaven part de la marginalitat, la irrupció de la pandèmia ha fet que es filtrin més en la societat, ja que la incertesa actual aboca la gent a buscar certeses simples i reduccionistes que proporcionin calma.

Això s’explica perquè els humans utilitzem «dreceres mentals» per simplificar problemes complexos. L’anomenat biaix de confirmació ens porta a seleccionar com a bona la informació que encaixa amb les nostres idees i a descartar el que les contradiu. Mirem de fer encaixar el que veiem en les nostres expectatives. Així, quan un negacionista mor a causa de la Covid-19, els seus seguidors puguin llançar-se sense proves a una notícia falsa encara major –com que ha sigut assassinat per dissident– per mantenir així el seu relat.

Oportunitat per a l’extrema dreta

La incertesa sempre ha sigut un riu en el qual pesquen els oportunistes. Curanderos i falsos messies capitanegen des de fa anys els moviments antivacunes. Però, amb l’arribada de la pandèmia, múltiples grups ultraconservadors –des de nacionalistes identitaris fins a supremacistes blancs i neonazis– s’han sumat a aquesta conspiració com a vehicle per generar desconfiança en el govern de Joe Biden i mirar de guanyar adeptes a la seva causa entre ciutadans confusos i indignats.

El salt de part del conservadorisme nord-americà al negacionisme de la Covid-19 i de les vacunes no surt del no-res. El gir reaccionari del Partit Republicà amb l’aparició del Tea Party va culminar el 2016 amb la victòria presidencial de Donald Trump. Els seus quatre anys de mandat van servir per impulsar QAnon, una conspiració de fortes arrels antisemites que assegura que el món està controlat per una elit liberal pedòfila i que abracen cada vegada més polítics i votants.

Aquest deliri va néixer de clavegueres digitals com 4chan i 8kun, fòrums en els quals proliferen sense fre tota mena de continguts radicals, però es va popularitzar gràcies a la difusió a les xarxes socials de comptes poderosos com els del mateix Trump o d’‘influencers’ i nous mitjans digitals que s’han lucrat de la desinformació, com és el cas de ‘Gateway Pundit’, que entre el novembre passat i el juny ha guanyat 1,1 milions de dòlars en publicitat. Però també ho han fet mitjans tradicionals com Fox News. «Biden vol forçar-te a utilitzar mascaretes i el passaport de vacunació i no permet la reobertura dels EUA, però sí que ha obert la frontera al món i a totes les malalties. Ara et toca pagar per tots els il·legals i la seva Covid», tuitejava al març la congressista Marjorie Taylor Greene, una de les estrelles del moviment QAnon.

Milers de persones van ser seduïdes per una narrativa conspiranoica que els ha permès creure que les eleccions presidencials van ser un frau i que va fer que molts assaltessin el Congrés amb la intenció de frenar per la força la certificació de la victòria de Biden.

Alimentar la guerra cultural

L’estratègia ultradretana casa a la perfecció amb el marc mental de les teories de la conspiració, l’eix central de la qual és la impugnació del sistema. Aquest continua sent neoliberal, racista i patriarcal, però segons la narrativa ultraconservadora l’enemic de la seva guerra cultural és la «dictadura progressista», com anomenen a l’avanç dels drets de dones, minories racials, migrants i comunitat LGTBQ+.

Al voltant d’aquesta premissa orbiten desenes d’altres conspiranoies que s’entreteixeixen en una teranyina gegant. Algú que està convençut que Hillary Clinton, Hollywood i una elit jueva mouen els fils del món serà més propens a creure que la Covid és una de les seves maquinacions. La incrustació de QAnon en el Partit Republicà ha fet que un terç dels seus votants s’oposin a ser vacunats.

Notícies relacionades

El rebuig de la vacuna i de les mascaretes és un rebuig de l’Estat que casa bé amb posicions ultraconservadores, llibertàries i anarcocapitalistas. Aquests grups han aprofitat per propagar, a través dels seus fòrums digitals, violentes consignes que apunten als seus enemics i que han tingut una sagnant traducció als carrers. Així, la teories de les quals la Covid és una arma biològica xinesa han disparat les agressions contra la comunitat asiàtica als EUA, mentre que d’altres com l’aceleracionisme –que propugna un conflicte racial per fer col·lapsar el sistema i aixecar un etnoestat blanc– ja han causat morts.

El cau conspiranoic és un pou sense fons en el qual proliferen des de grups supremacistes com Proud Boys a milícies paramilitars neonazis com l’lAtomwaffen Division. La pandèmia els ha donat una oportunitat daurada per sortir del seu cau i col·locar les seves teories d’odi en l’opinió pública. Mentrestant, el terrorisme blanc ja és, segons el mateix FBI, la principal amenaça interna als EUA.