Terratrèmol polític

Els EUA apressen el president de Tunísia a «tornar al camí democràtic» després de suspendre el Parlament

  • El líder de l’Executiu tunisià, Kaïs Saïed, assegura que no pretén convertir-se en un «dictador» i que respectarà la Constitució

Els EUA apressen el president de Tunísia a «tornar al camí democràtic» després de suspendre el Parlament

Zoubeir Souissi / PIM

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els EUA han intervingut aquest diumenge en el terratrèmol polític que sacseja des de les últimes setmanes Tunísia i ho ha fet instant el president del Govern, Kaïs Saïed, perquè «torni al camí democràtic», després que aquest suspengués el Parlament, destituís alts càrrecs i fes detenir diversos opositors. Un alt càrrec de l’Administració Biden va telefonar el líder tunisià per exigir-li «la formació d’un nou govern dirigit per un primer ministre capacitat», amb l’objectiu d’estabilitzar l’economia del país i fer front a la pandèmia. La crida nord-americana arriba una setmana després que Saïed destituís el primer ministre tunisià i suspengués el Parlament, argüint que hi havia «lladres circulant» i «que s’havien comès diversos delictes», segons va al·legar en una recent trobada amb periodistes.

Notícies relacionades

El 26 de juliol el president de Tunísia va suspendre el Parlament enmig de massives protestes contra la gestió de la pandèmia per part del Govern. La resposta de Saïed per donar resposta i estabilitzar la situació va ser destituir el primer ministre, Hichem Mechichi, per restaurar «la pau social» i «salvar l’Estat». Aquest moviment va ser seguit per la detenció de diversos opositors, com el diputat opositor Yassine Ayari, acusat d’ofenses a la moral i dignitat de l’Exèrcit. Ayari és un famós bloguer que es va donar a conèixer el 2011 durant la revolució tunisiana i que ha sigut molt crític amb la decisió de Saïed de destituir el primer ministre paralitzar les funcions del Parlament durant els pròxims 30 dies, i aixecar la immunitat dels seus membres.

«No és a aquesta edat que començaré una carrera com a dictador», va assegurar Saïed com a resposta a les crítiques de l’oposició; en una trobada amb periodistes del ‘The New York Times’. El terratrèmol polític desfermat per la decisió de Saïed ha tingut resposta dels EUA, però també d’altres actors rellevants en la geopolítica magribina. Egipte ha tancat files amb el president tunisià i ha lloat la seva «saviesa i habilitat» per sortir de la crisi, tal com va manifestar aquest diumenge el Ministeri d’Exteriors egipci en un comunicat.