Abús de poder

Trump va pressionar el Departament de Justícia per anul·lar la seva derrota electoral

  • El fiscal general adjunt dels EUA denuncia davant el Congrés que l’expresident va intentar deslegitimar les eleccions presidencials

Trump va pressionar el Departament de Justícia per anul·lar la seva derrota electoral
2
Es llegeix en minuts

L’expresident dels Estats Units Donald Trump hauria pressionat el Departament de Justícia per anul·lar els resultats de les eleccions presidencials del novembre passat, segons una conversa telefònica revelada pel qui era el fiscal general adjunt, Richard Donoghue.

«Només digues que les eleccions han estat corrompudes, la resta deixa-m’ho a mi i als congressistes republicans», va dir Trump al qui aleshores era fiscal general interí, Jeffrey Rosen, segons les notes que Donoghue va prendre d’aquella conversa telefònica del 27 de desembre i que han sigut ara facilitades al Comitè de Supervisió i Reforma de la Cambra de Representants. «Aquestes notes mostren que el president Trump va ordenar directament a la principal agència d’aplicació de la llei de la nostra nació que prengués mesures per anul·lar unes eleccions lliures i justes», ha denunciat en un comunicat la presidenta de Supervisió de la Cambra de Representants, Carolyn Maloney.

Aquestes notes a mà són part d’una sèrie de documents entregats a aquesta comissió de la Cambra de Representants per part de Donoghue, que va assumir, juntament amb Rosen, els primers llocs de responsabilitat del Departament de Justícia durant les últimes setmanes de Trump a la Casa Blanca després de la renúncia del que era fiscal general William Barr.

«Tenim l’obligació de dir a la gent que aquesta ha estat una elecció il·legal i corrupta», insisteix Trump segons aquestes notes, en què també assegura que «la gent està enfadada» per la «inacció» del Departament de Justícia en aquesta qüestió, segons informa la cadena CNN.

Informació falsa

Els cursos de la conversa van transcórrer amb Rosen i Donoghue defensant la seva feina i fent saber a Trump que «gran part de la informació que està rebent és falsa», refutant, per exemple, les asseveracions de l’expresident que a l’estat de Michigan es va produir una taxa d’error del 68% en el recompte, quan amb prou feines va ser del 0,0063%.

«És possible que vostès no siguin a Internet com jo», va argumentar Trump, segons aquestes notes, en què els fiscals van insistir en el fet que el Departament de Justícia no podia «fer espetegar els dits i canviar el resultat de les eleccions».

Notícies relacionades

Després que Trump no trobés la predisposició que esperava dels seus fiscals, va suggerir la possibilitat de reemplaçar Rosen pel seu llavors assistent, Jeffrey Clark, ja que «és genial, hauria d’incloure’l. La gent vol que reemplaci el lideratge del Departament de Justícia».

Segons una informació del diari ‘The New York Times’, Clark hauria pressionat Trump perquè prescindís de Rosen i se servís del Departament de Justícia per mirar de desfer els resultats electorals a Geòrgia, després que la Casa Blanca demanés que Clark investigués els suposats problemes que hi hauria hagut en les firmes d’algunes actes electorals en aquest estat.