Desastres naturals

Fortes inundacions deixen 40 morts a l’Afganistan

  • La zona afectada és una de les més pobres del país i està sota control talibà

Fortes inundacions deixen 40 morts a l’Afganistan

HEDAYATULLAH AMID / EFE

2
Es llegeix en minuts

Almenys 40 persones han mort a causa d’unes sobtades inundacions desencadenades per les fortes pluges a l’estat de Nuristan, a l’est de l’Afganistan, segons van informar aquest dijous fonts oficials. A més, unes 150 persones segueixen en parador desconegut, com han confirmat aquest dijous les autoritats del país centreasiàtic.

«De moment, hem recuperat 40 cadàvers» al districte de Kamdish després que les inundacions destruïssin «per complet totes les cases» d’un poble, ha explicat el cap del consell provincial de Nuristan, Saydullah Paynda. Així mateix, Saidula Nuristani, president del consell província, ha indicat també que «el balanç de morts possiblement augmentarà», ja que les tasques de cerca i rescat continuen i hi ha «entre 150 i 300 persones desaparegudes que podrien estar mortes».

Vivendes destruïdes

Les autoritats han volgut assenyalar també que les fortes pluges que es van registrar durant les últimes hores de dimecres han destruït més de 80 vivendes a l’aldea de Meherdish, la zona més afectada. No obstant, a la cadena de televisió afganesa Ariana ha elevat el nombre de cases destruïdes fins a 100.

L’oficial va dir que el nivell de les aigües ha descendit al seu curs normal, i va precisar que les tasques de socors s’han vist afectades perquè la zona està controlada pels talibans. «L’àrea afectada està sota control talibà, i demano als talibans que s’apressin a ajudar les víctimes», ha assenyalat.

Inundacions habituals

Notícies relacionades

El portaveu del Ministeri d’Estat per a la Gestió de Desastres, Tamim Azimi, ha confirmat que efectius de salvament «són a la zona recollint informació sobre l’incident». El Nuristan és una de les províncies més pobres i menys desenvolupades de l’Afganistan, i la seva geografia muntanyosa deixa els seus habitants exposats a desastres naturals, com inundacions sobtades i allaus.

L’Afganistan pateix amb freqüència desastres naturals que provoquen nombroses pèrdues humanes, com els corriments de terra en els quals van morir 2.000 persones el maig del 2014 al nord-est del país, una situació agreujada per gairebé dues dècades de guerra. El setembre de l’any passat, almenys 190 persones van morir per les inundacions sobtades que van colpejar una dotzena de províncies de l’Afganistan, destruint al seu pas més de 1.000 cases i al maig van morir més de 50 persones a causa d’altres inundacions registrades a l’oest del país centreasiàtic, segons el balanç de l’Agència Nacional de Gestió de Desastres.