Vigilància al Regne Unit

Johnson llança un polèmic pla contra la delinqüència rebutjat per policia i l’oposició

  • El Govern espiarà durant 24 hores amb polseres electròniques els lladres que surtin de la presó

  • S’eliminen les restriccions per a escorcolls policials al carrer, tècnica amb un biaix racista que perjudica minories

  • La policia, amb el sou congelat, rebutja la mesura i demana «més inversions en el sistema de justícia penal»

Johnson llança un polèmic pla contra la delinqüència rebutjat per policia i l’oposició
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En un moment en què els conservadors britànics perden punts en els sondejos, Boris Johnson ha presentat un pla per endurir la mà contra la delinqüència, iniciativa sempre benvinguda entre els seus votants. El primer ministre del Regne Unit promet augmentar la confiança del públic en el sistema de justícia, «reduir delictes, menys víctimes i una societat més segura». L’oposició laborista acusa el govern de mirar d’«arreglar problemes que el mateix ha creat». La Federació de la Policia, els oficials, enfrontats amb la ministra d’Interior, Priti Patel, de la qual estan furiosos per la congelació del sou, demanen «menys fal·làcies i més inversions». En una carta dirigida al ‘premier’ els oficials assenyalen que no necessiten «velles idees presentades com a noves»: «El que necessitem –asseguren– són inversions genuïnes en tot el sistema de justícia penal».

El govern vol controlar amb polseres electròniques un nombre més elevat de lladres i assaltants de vivendes quan surtin de la presó, a fi de seguir els seus moviments via satèl·lit, 24 hores al dia, i saber si es trobaven al lloc on s’ha comès un nou robatori. S’augmentaran els poders de la policia per escorcollar al carrer vianants que considerin sospitosos de portar armes blanques. La tècnica, molt discutida per ser infinitament superior el nombre de joves negres interpel·lats, ha creat tensions i acusacions de discriminació i racisme, cosa que va portar l’exprimera ministra, Theresa May, a imposar restriccions sobre el seu ús, que ara s’aixequen.

Humiliació pública

Una de les mesures que més criden l’atenció és la de proporcionar a cada veïnat a Anglaterra i Gal·les el nom d’un policia assignat a la zona, de manera que qualsevol pugui contactar-li directament.

El Govern també pretén que detinguts per ofenses menors facin tasques comunitàries, com netejar els carrers i recollir escombraries, «amb distintius visibles i públics deixant clar que estan pagant pels seus delictes» per afegir, al càstig, humiliació.

Notícies relacionades

S’ampliarà l’ús de controls d’alcohol (sobriety tags) per dissuadir de tornar a consumir-ne els que van cometre delictes relacionats amb la beguda. També augmentarà la lluita contra les bandes de traficants de drogues, expandint les àrees de vigilància i augmentant les ofertes d’ajuda als addictes.

Sense augment de sou en 20 anys

Coincidint amb les propostes, el Comitè de Justícia del Parlament va recordar al govern que fa falta dotar de fons el sistema judicial. En un informe assenyala que les retallades en ajuda legal estan posant en perill el principi d’igualtat per a tothom en els tribunals, a causa de la disminució de la qualitat dels advocats. A aquests lletrats, que representen els acusats que no poden pagar-se un advocat, no els han augmentat el sou en els últims 20 anys.