Després de 17 anys

Liverpool deixa de ser Patrimoni de la Humanitat

La Unesco desposseeix la ciutat britànica del seu reconeixement per la remodelació del port

Liverpool deixa de ser Patrimoni de la Humanitat

123RF / LEONID ANDRONOV

2
Es llegeix en minuts

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) ha anunciat la seva decisió d’eliminar la ciutat britànica de Liverpool de la seva llista de Patrimoni Mundial a causa de la «pèrdua irreversible» causada per les remodelacions al seu port mercantil. L’Ajuntament de Liverpool tractarà d’apel·lar la «incomprensible» i «preocupant» decisió de la Unesco

L’organisme ha indicat que durant una reunió celebrada per videoconferència i a la ciutat xinesa de Fuzhou s’ha decidit treure la ciutat d’aquesta llista «a causa de la pèrdua irreversible del valor universal excepcional del lloc», segons un comunicat publicat a la seva pàgina web.

Una estructura històrica

Així, ha recordat que la ciutat va ser inclosa en la Llista de Patrimoni Mundial el 2004 i vuit anys després en la Llista de Patrimoni Mundial en Perill a causa del desenvolupament del projecte Liverpool Waters i l’impacte del mateix sobre l’estructura històrica del port.

«Des d’aleshores, el projecte ha continuat, igual com altres desenvolupaments urbanístics dins del lloc i a la seva zona d’amortiment. El comitè considera que aquestes construccions van en detriment de l’autenticitat i integritat del lloc», ha destacat.

«Pèrdua per a la comunitat internacional»

Per això, ha ressaltat que el centre històric i la zona portuària de la ciutat van ser incloses com a Patrimoni Mundial «per ser testimoni del desenvolupament d’un dels centres més importants del comerç marítim mundial en els segles XVIII i XIX», abans d’argüir que la sortida d’un lloc d’aquesta llista «és una pèrdua per a la comunitat internacional i per als valors i compromisos derivats de la Convenció del Patrimoni Mundial».

La Unesco ha manifestat que Liverpool se suma d’aquesta manera a la vall de l’Elba, a la ciutat alemanya de Dresden, i al santuari de l’Oryx Àrab, a Oman, com a llocs que perden el seu estatus com a Patrimoni Mundial en els últims anys.

La resposta municipal

Notícies relacionades

L’Ajuntament de Liverpool va anunciar aquest dimecres que mirarà d’apel·lar la «incomprensible» i «preocupant» decisió de la Unesco. L’alcaldessa de Liverpool, Joanne Anderson, va retreure a l’organisme haver acordat la resolució basant-se en el suposat deteriorament del moll, després d’una dècada sense visitar la zona ni comprovar-ne de primera mà l’estat: «No han volgut veure ni escoltar».

Anderson va sortir en defensa del port mercantil i va afirmar que l’argument de la Unesco és «evidentment fals», perquè la ciutat «mai s’ha vist millor», en part gràcies a una inversió de «centenars de milions de lliures».