Relacions internacionals

Biden i Merkel prometen continuar units per evitar «l’agressió» de Rússia

  • El president nord-americà va reiterar la seva «preocupació» pel gasoducte Nord Stream 2, que unirà Rússia i Alemanya pel mar Bàltic

Biden i Merkel prometen continuar units per evitar «l’agressió» de Rússia

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la seva homòloga d’Alemanya, Angela Merkel, han manifestat aquest dijous la seva promesa de mantenir-se units per evitar «l’agressió» de Rússia tot i que han manifestat les seves discrepàncies respecte al projecte del gasoducte Nord Stream 2. En una roda de premsa conjunta amb motiu de la visita de la cancellera a la Casa Blanca, Biden ha posat en relleu el seu rebuig del gasoducte rus Nord Stream 2 que proveirà de gas natural a Europa, que per a Washington suposa un ús de l’energia des de Moscou «com a arma». «Estem junts per defensar els nostres aliats contra l’agressió russa [...] i estem absolutament units en la convicció que no s’ha de permetre que Rússia utilitzi l’energia com a arma per coaccionar o amenaçar els seus veïns», ha dit Biden. «El meu punt de vista sobre Nord Stream 2 es coneix des de fa temps [...]. Els bons amics poden estar en desacord, però quan vaig assumir la presidència estava completat en un 90% i imposar sancions no semblava que tingués cap sentit», ha afegit.

Notícies relacionades

Per la seva part, Merkel ha parlat sobre «avaluacions diferents sobre el que implica aquest projecte» amb els Estats Units i ha incidit en la que idea de defensar Ucraïna com «un país de trànsit per al gas natural i que continuï tenint dret a la sobirania territorial». Merkel es va reunir dilluns amb el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, i li va prometre que es «prendria seriosament» les preocupacions de Kíev respecte a la pressió russa al seu territori i, amb aquest, el projecte del gasoducte. La mandatària alemanya ho ha complert en aquesta reunió als Estats Units i ha dit que s’ha «compromès» amb Biden respecte a les peticions d’Ucraïna. «Coincidim en la importància de continuar integrant els Balcans Occidentals en les institucions europees, en el nostre recolzament continu a la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna, així com en la importància contínua de les reformes en suport de les seves aspiracions euroatlàntiques», ha manifestat Biden.

No es planteja enviar tropes a Haití

Així mateix, Biden va assegurar que l’enviament a Haití de tropes nord-americanes després del magnicidi de Jovenel Moïse és una cosa que el seu Govern no es planteja de moment. «La idea d’enviar forces nord-americanes a Haití no figura a l’agenda en aquest moment», va assegurar Biden en una roda de premsa.