Assassinat del president

Els EUA van entrenar alguns dels colombians detinguts pel magnicidi a Haití

  • Almenys 13 dels 18 colombians detinguts fins ara per l’atac són militars retirats de Colòmbia

  • La policia haitiana busca cinc ciutadans més d’aquest país que també van integrar suposadament el comando

Els EUA van entrenar alguns dels colombians detinguts pel magnicidi a Haití

Adam Delgiudice / Zuma Press / Contactophoto

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Pentàgon va revelar aquest dijous que va entrenar en el passat un «petit nombre» dels ciutadans colombians que han sigut arrestats per la seva presumpta participació en l’assassinat aquest mes del president d’Haití, Jovenel Moise.

Un portaveu del Pentàgon va assegurar que han arribat a aquesta conclusió després de revisar les «bases de dades» sobre les seves operacions de formació, però no va precisar quants dels colombians arrestats van rebre aquest entrenament ni en què va consistir.

«Una revisió de les nostres bases de dades d’entrenament indica que un nombre petit dels individus colombians detinguts com a part d’aquesta investigació van participar en entrenaments militars i programes d’educació dels EUA en el passat», va afirmar el portaveu.

Forces Armades de Colòmbia

L’entrenament es va produir mentre aquests individus eren «membres actius de les Forces Armades de Colòmbia», va afegir en un correu electrònic el portaveu, el tinent coronel Ken Hoffman.

El Pentàgon continua investigant l’assumpte i no en té més detalls per compartir de moment, va remarcar la font, que va recordar que de l’entrenament militar dels Estats Units se’n beneficien de forma rutinària «milers d’homes i dones militars de nacions aliades a Sud-amèrica, Amèrica Central i el Carib». «Aquest entrenament emfatitza i promou el respecte pels drets humans, el compliment amb les normes legals i el caràcter subordinat dels militars respecte als líders civils democràticament elegits», va recalcar el portaveu.

Segons la policia haitiana, el magnicidi de Moise el va perpetrar la setmana passada un comando de 28 persones, dels quals 26 són de nacionalitat colombiana i dues són nord-americans d’origen haitià.

Militars retirats

Almenys 13 dels 18 colombians detinguts fins ara per l’atac són militars retirats de Colòmbia, mentre que la policia haitiana busca cinc ciutadans més d’aquest país que també van integrar suposadament el comando.

La nova informació del Pentàgon va preocupar el senador demòcrata nord-americà Patrick Leahy, impulsor d’una llei que porta el seu nom i que busca garantir que les forces militars estrangeres que rebin ajuda de Washington no hagin estat implicades en abusos de drets humans.

Notícies relacionades

Leahy va criticar l’Exèrcit colombià i va assegurar que la notícia «demostra» que, tot i que l’entrenament del Pentàgon busqui garantir el «respecte pels drets humans», no pot ignorar els defectes de «la mateixa institució» que el rep.

«L’Exèrcit colombià, que hem recolzat durant 20 anys, té una llarga història de convertir civils en objectius, violar les lleis de la guerra i no retre’n comptes. Hi ha hagut un problema cultural dins d’aquesta institució», va afirmar el veterà senador, citat pel diari ‘The Washington Post’.

Temes:

Haití