Els racons de les eleccions

El cap de l’Estat Major dels EUA temia que Trump donés un cop

  • Mark Milley va veure en la negativa del magnat a acceptar la seva derrota un senyal de la seva intenció de mantenir-se en el poder

  • Ho va comparar amb la presa del Reichstag el 1933 per Hitler, segons recull un llibre de pròxima publicació

El cap de l’Estat Major dels EUA temia que Trump donés un cop

Afp

2
Es llegeix en minuts
France Presse

El cap de l’Estat Major Conjunt dels Estats Units, Mark Milley, va témer a finals de l’any passat que el llavors president, Donald Trump, abolís la Constitució per retenir el poder, una cosa que va comparar amb la presa del Reichstag el 1933 per Adolf Hitler, segons un nou llibre.

Milley va veure en la negativa de Trump a acceptar la derrota davant Joe Biden en les eleccions de novembre del 2020 un possible senyal de la seva intenció de retenir el poder per qualsevol mitjà, segons extractes del llibre dels periodistes del diari ‘The Washington Post’ Carol Leonnig i Philip Rucker, divulgats aquest dijous pel diari i la cadena CNN.

«Aquest és un moment com el del Reichstag... L’evangeli del Führer», va dir Milley als seus assessors del Pentàgon, segons els autors del llibre, titulat ‘I Alone Can Fix It’ (Jo sol puc arreglar-ho).

El llibre, que sortirà a la venda la setmana que ve, constitueix la visió més inquietant exposada fins al moment sobre com es va percebre dins del Govern federal la negativa de Trump a acceptar la seva derrota electoral.

«‘Camises pardes’ als carrers»

El 1933, Hitler va aprofitar un sospitós incendi en el Reichstag, el Parlament alemany, per suspendre les llibertats civils i concentrar l’autoritat en el seu govern, preparant l’escenari per a la consolidació del poder nazi.

Quan Trump va convocar els seus partidaris per a una marxa a Washington al novembre, Milley, que havia sigut designat pel mandatari, va expressar preocupació que estigués desplegant «‘camises pardes’ als carrers», indica en el llibre, en al·lusió a la violenta milícia de Hitler.

Trump va persistir a afirmar sense proves que un frau li havia birlat un segon mandat, i va convocar una nova manifestació el 6 de gener, que va acabar amb els seus seguidors assaltant el Capitoli.

Milley va planejar llavors amb altres alts funcionaris una renúncia col·lectiva per deixar clar que no acceptarien un cop del president sortint. «Poden intentar-ho, però no tindran èxit», va dir Milley als seus assessors, segons el llibre. «No es pot fer això sense els militars. No es pot fer això sense la CIA i l’FBI. Som la gent amb les armes», va afegir.

Desconfiança cap a Trump

Notícies relacionades

Milley ja s’havia resistit a principis d’any al desig de Trump d’avisar els militars per enfrontar-se a les protestes contra el racisme a diverses ciutats. Això el va portar a desconfiar de les motivacions de Trump, especialment després de les eleccions, quan el mandatari va començar a reemplaçar alts funcionaris, fins i tot al Pentàgon, amb lleials pròxims malgrat que només li quedaven setmanes en el càrrec.

«Milley li va dir al seu personal que creia que Trump estava provocant disturbis, possiblement amb l’esperança d’una excusa per invocar la llei d’insurrecció i avisar els militars», diu el llibre.