Victòria contundent

El partit del primer ministre Abiy Ahmed guanya les eleccions d’Etiòpia

Els comicis, celebrats el 21 de juny, es van portar a terme sota l’ombra del conflicte bèl·lic a la regió de Tigre

El partit del primer ministre Abiy Ahmed guanya les eleccions d’Etiòpia

TIKSA NEGERI / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El Partit de la Prosperitat (PP), del primer ministre etíop, Abiy Ahmed, ha guanyat les sisenes eleccions generals celebrades el 21 de juny, ha anunciat avui la Junta Electoral Nacional d’Etiòpia (NEBE). El PP ha aconseguit 410 de les 436 circumscripcions representatives d’aquest nombre d’escons a la Cambra baixa del Parlament federal –d’un total de 547 seients– que es van presentar a les urnes. Aquesta victòria tan contundent assegura a Abiy un nou mandat de cinc anys al capdavant del Govern.

En les eleccions, en què també es va votar els parlamentaris regionals, els etíops van elegir els diputats de la Cambra baixa que escullen, al seu torn, el primer ministre (cap del Govern i màxima autoritat de l’Estat). Aquests comicis suposen la primera prova davant les urnes del mandatari, guanyador del premi Nobel de la pau el 2019, des de la seva arribada al poder el 2018.

Més de quaranta partits van presentar candidats alternatius al PP, creat el 2019 per Abiy com a partit defensor de la identitat nacional davant el nacionalisme ètnic, després de dissoldre el Front Democràtic Revolucionari Etíop (EPRDF, coalició de quatre forces regionals representatives de grups ètnics majoritaris), que havia dirigit el país amb mà dura des de 1991.

L’ombra de la guerra a Tigre

La votació es va desenvolupar sota l’ombra de la violència interètnica a diverses zones del país i del conflicte a Tigre, on el Govern federal manté una ofensiva armada des del novembre contra el Front Popular d’Alliberament de Tigre (FPLT), partit governant d’aquesta regió fins aleshores, si bé va declarar recentment un alto el foc unilateral i humanitari.

Els comicis es van ajornar fins al setembre que ve a les regions de Harari i Somali (a més de desenes de districtes en altres àrees), per irregularitats i falta de seguretat.

Tampoc a Tigre, on la guerra ha causat milers de morts i gairebé dos milions de desplaçats interns, va votar la població i no s’ha fixat encara una data electoral per a la regió. Aquestes tres regions representen almenys 63 seients que, de moment, quedaran buits a la Cambra baixa del Parlament federal.

Desacords amb les autoritats

Notícies relacionades

Malgrat l’absència de la missió d’observació electoral de la Unió Europea, cancel·lada el maig passat per considerar que no es complien les «condicions necessàries» i per desacords amb les autoritats etíops, els observadors de la Unió Africana (UA) van indicar que les eleccions es van portar a terme raonablement bé, malgrat errors tècnics i irregularitats en algun centre de vot.

Tot i que Etiòpia celebra eleccions des de 1995, cap votació, fins ara, havia sigut realment competitiva a excepció dels comicis del 2005. No obstant, la disputa pels resultats va causar llavors greus disturbis i la mort d’almenys 200 manifestants a mans de la policia, així com l’empresonament de líders de l’oposició.

Temes:

Etiòpia