Suport del Parlament

Lofven es converteix de nou en primer ministre de Suècia dues setmanes després de la seva destitució

  • Un trànsfuga dels liberals suecs ha trencat la línia del seu partit i ha votat a favor de Lofven

zentauroepp46596837 social democrat leader stefan lofven  attends a new briefing190118114114

zentauroepp46596837 social democrat leader stefan lofven attends a new briefing190118114114 / Jessica Gow

1
Es llegeix en minuts

El Parlament de Suècia ha donat suport aquest dimecres a Stefan Lofven perquè assumeixi de nou el càrrec de primer ministre, dues setmanes després que perdés una moció de censura i que l’oposició no hagi consensuat una alternativa a l’actual coalició de Govern.

Un trànsfuga dels liberals suecs ha trencat la línia del seu partit i ha votat a favor de Lofven, permetent que hagi prosperat la candidatura del líder socialdemòcrata per un estret marge. Lofven necessitava una majoria simple, és a dir, que no se superessin els 175 vots en contra, i amb l’abstenció de Nina Lundström –el seu partit hi ha votat en contra–, finalment han sigut 173.

«Assumeixo la tasca amb determinació i respecte», ha promès Lofven després del vot de confiança del Parlament, per assumir «la responsabilitat de resoldre la situació política en la qual es troba el país». «Traurem Suècia de la crisi», ha afirmat.

Nova coalició

Notícies relacionades

En el seu discurs, el reelegit primer ministre ha criticat que «els conservadors van votar per enderrocar el Govern sense tenir un pla sobre com es governaria el país», per indicar que «van tirar la tovallola» a l’abandonar els intents de formar una nova coalició per governar, recull ‘Aftonbladet’. Divendres Lofven presentarà el seu gabinet.

Una moció de censura va reobrir el 21 de juny la crisi política a Suècia i va plantejar un nou escenari de negociacions en el qual el president del Parlament, Andreas Norlen, va designar dos potencials candidats a liderar l’Executiu. El primer d’ells, el conservador Ulf Kristersson, va renunciar-hi la setmana passada després de constatar la falta de recolzaments, fet que va deixar de nou la pilota a la teulada de Lofven.

Temes:

Suècia