Juntament amb nou persones més

El Vaticà porta a judici el cardenal Becciu per la venda d’un edifici a Londres

  • El religiós està acusat juntament amb nou persones més d’abús de càrrec, suborn, extorsió, malversació, corrupció, blanqueig de diners, estafa i falsificació.

  • El Papa Francisco va destituir Becciu el setembre de l’any passat, després de detectar-se en el curs d’una investigació interna diversos delictes contra les finances de la Santa Seu.

El Vaticà porta a judici el cardenal Becciu per la venda d’un edifici a Londres

Guglielmo Mangiapane

2
Es llegeix en minuts

El Vaticà continua amb la seva reforma i persecució dels delictes financers detectats en membres de la Santa Seu. Per això, el pròxim 27 de juliol, el cardenal Angelo Becciu, antic substitut de la Secretaria d’Estat vaticana (que el pontífex va destituir el setembre passat per diversos escàndols financers), serà jutjat juntament amb nou persones més per diversos delictes relacionats amb la compravenda d’un edifici al cor de Londres.

En un comunicat remès des de Roma, s’informa que «el president del Tribunal Vaticà ha ordenat la citació a judici dels acusats en el marc de l’assumpte relacionat amb les inversions financeres de la Secretaria d’Estat a Londres». Destaquen que aquesta iniciativa judicial està «directament relacionada amb les indicacions i reformes de Sa Santedat el papa Francesc, en l’obra de transparència i sanejament de les finances vaticanes».

Recursos del Papa

Becciu haurà de respondre davant la justícia, segons el que preveu la normativa, «pels delictes de malversació i abús d’ofici també en concurs, així com de suborn», assenyalen des de la Santa Seu. Després d’una àmplia investigació judicial, els serveis legals del Vaticà consideren tenir prou proves per acusar els implicats d’haver ocasionat «pèrdues considerables per a les finances vaticanes, havent utilitzat també els recursos destinats a les obres de caritat personal del Sant Pare».

La nota admet que tots els processats són membres «del personal eclesiàstic i laic de la Secretaria d’Estat i figures de la llavors Autoritat d’Informació Financera, així com personatges externs, actius en el món de les finances internacionals». A més del cardenal Becciu, han sigut imputats René Brulhart, Mauro Carlino, Enrico Crasso, Tommasi Di Ruzza, Cecilia Marogna, Raffaele Mincione, Nicola Squillace, Fabrizio Tirabassi i Gianluigi Torzi, a més de les societats HP Finance LLC, Logsic Humanitarne Dejavnosti, D.O.O., Prestige Family Office SA i Sogenel Capital Investmen.

Notícies relacionades

Les investigacions, iniciades el juliol del 2019 arran d’una denúncia de l’Institut per a les Obres de Religió i de l’Oficina de l’Auditor General, han comptat amb la col·laboració de Fiscalia de Roma i el Nucli de Policia Economicofinancera de la Guàrdia de Finances romana, així com de les fiscalies de Milà, Bari, Trento, Càller i Sàsser i les seves seccions de Policía Judicial.

Per a la instrucció del cas es van emetre comissions rogatòries als Emirats Àrabs Units, la Gran Bretanya, Jersey, Luxemburg, Eslovènia i Suïssa. Entre els delictes que se’ls imputen figuren abús de càrrec, suborn, extorsió, malversació, corrupció, blanqueig de diners, estafa, abús, falsificació de documents públics comesos per particulars i falsificació en escriptura privada.