Estats Units

Una companyia de Trump i el seu director financer, imputats a Nova York, segons el ‘Post’

  • Tot i que els càrrecs que se’ls atribueixen són desconeguts, se sospita que es tracta de delictes fiscals

Trump Organization chief financial officer Allen Weisselberg appears for his arraignment hearing in New York State Supreme Court in New York

Trump Organization chief financial officer Allen Weisselberg appears for his arraignment hearing in New York State Supreme Court in New York / POOL (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’Organització Trump i el seu director financer, Allen Weisselberg, van ser imputats aquest dimecres per un gran jurat de Nova York i s’espera que compareguin aquest dijous davant un jutge d’aquesta ciutat, segons va avançar ‘The Washington Post’. El diari, que cita dues fonts coneixedores de la qüestió, informa que l’acusació es mantindrà sota secret fins demà, dijous, de manera que es desconeix de moment quins càrrecs s’imputen exactament.

Segons havien avançat avui diversos mitjans, s’espera que l’empresa de l’expresident nord-americà Donald Trump i Weisselberg siguin acusats per suposats delictes fiscals com a resultat d’una llarga investigació portada a terme per fiscals novaiorquesos. Per ara, la Fiscalia de Nova York no ha confirmat oficialment les acusacions, que serien les primeres en el marc de les indagacions que manté des de fa uns tres anys el fiscal del districte de Manhattan, Cyrus Vance.

Entre els imputats no està en principi Trump, però sí Weisselberg, figura clau en la companyia i a qui els fiscals han intentat convèncer perquè cooperi amb la investigació, d’acord amb diverses fonts. Segons ‘The Wall Street Journal’, el director financer de l’Organització Trump hauria rebutjat aquestes propostes i serà acusat de càrrecs vinculats a evasió fiscal després que la Fiscalia hagi estudiat durant mesos si ell i altres treballadors de la companyia van evitar il·legalment el pagament d’impostos sobre algunes compensacions que rebien com vehicles, apartaments i matrícules en escoles privades. En cas que els fiscals puguin demostrar que les empreses i els seus executius van esquivar sistemàticament el pagament d’impostos, podrien presentar càrrecs més greus, afegeix el diari.

‘The Washington Post’ afegeix que els fiscals confien que Weisselberg acabi testificant contra Trump per reduir els seus propis problemes legals. Les investigacions entorn de l’empresa de l’expresident dels Estats Units s’han accelerat en els últims mesos, ja que diversos executius han sigut cridats a testificar davant un gran jurat en preparació de les possibles acusacions. Les indagacions han inclòs possibles fraus fiscals, d’assegurances i altres delictes d’abast penal, suposadament comesos abans de l’arribada de Trump a la Casa Blanca. Aquests podrien incloure taxacions inflades, desgravacions sense justificació i comptabilitat duplicada per a, finalment, no pagar o pagar molt pocs impostos durant anys, segons ha anat transcendint.

Notícies relacionades

El fiscal de Manhattan, Cyrus Vance, va aconseguir un gran triomf el febrer passat quan va aconseguir accés a anys de declaracions d’impostos de Trump després d’una llarga batalla legal en la qual el Tribunal Suprem va acabar rebutjant els arguments de l’expresident perquè aquests documents es mantinguessin confidencials. La Fiscalia, a més, ha estat investigant els pagaments secrets de diners que la campanya electoral de Trump va fer a l’actriu porno Stormy Daniels per evitar que fes pública una suposada relació sexual amb el llavors candidat a la Presidència, ja que podrien infringir la legislació de l’estat de Nova York. Al maig, la fiscal general de Nova York, Letitia James, que desenvolupava en paral·lel una investigació civil entorn de l’empresa de Trump, va anunciar que s’afegia a la via criminal oberta per Vance.

Trump va renunciar a la gestió diària de l’empresa mentre va ser a la Casa Blanca, però no està clar quin paper exerceix ara a l’entramat, del qual continua sent amo a través d’un fideïcomís administrat pels seus fills grans i Weisselberg. L’exmandatari republicà ha negat en tot moment qualsevol irregularitat i ha denunciat repetidament que les investigacions són fruit d’una persecució política per part de fiscals demòcrates.