Repte a les urnes

L’abstenció torna a ser la tònica en la segona volta de les regionals franceses

L’abstenció torna a ser la tònica en la segona volta de les regionals franceses

RAFAEL CAÑAS / EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

La participació en la segona volta de les regionals franceses s’ha mantingut aquest diumenge al migdia pràcticament estable respecte a la primera la setmana passada, amb un 12,66% del cens, tot just 44 dècimes més. El 2015, també en la segona ronda, el percentatge es va elevar a les 12.00 locals (10.00 GMT) al 19,59%. La xifra provisional d’avui fa presagiar en aquests comicis una participació final històricament baixa.

En la primera ronda, diumenge passat, el nivell d’abstenció registrat va ser el més alt de tota la V República, instaurada el 1958: gairebé set de cada deu francesos, un 66,7%, no van acudir a les urnes. «Els electors es mobilitzen més aviat a la tarda i a última hora, abans de les vuit, abans del tancament. Esperem que hi hagi una mica més de participació que en la primera volta, però de moment els senyals són baixos», indica Jacqueline Guénin, presidenta d’un col·legi electoral del barri parisenc de Montmartre.

«El context sanitari ha fet que estiguéssim centrats en el desconfinament. Crec que hi ha hagut molt poca comunicació entorn de la importància d’aquestes eleccions», afegeix l’Axel, un francès de 32 anys.

Diumenge passat, els socialistes es van mantenir al capdavant en les seves cinc regions i els nacionalistes a Còrsega, mentre que el centredretà Els Republicans va continuar com a líder en sis de les seves set circumscripcions actuals.

La setena, Provença-Alps-Costa Blava, la disputa a la formació ultradretana Agrupació Nacional (RN), de la qual Thierry Mariani (36,38%) va avançar el conservador Renaud Muselier (31,91%).

Mariani podria donar al partit de Marine Le Pen el seu primer Executiu regional, per la qual cosa un dels focus del dia està posat en aquesta zona. Allà la participació ha pujat a penes uns dos punts, del 14,46% anotat el dia 20 al migdia al 16,54% d’ara.

Notícies relacionades

A menys d’un any de les presidencials del 2022 la interpretació dels resultats d’aquests comicis ha adquirit una lectura nacional. Socialistes i conservadors aspiren a veure confirmada avui la dinàmica de fa una setmana, i reivindiquen la seva existència malgrat que els sondejos apunten que les presidencials de l’any que ve quedaran en mans de Le Pen i de l’actual cap d’Estat, Emmanuel Macron.

«Crec que el local és molt revelador del que pot passar en àmbit nacional», recalca Guénin en una jornada plujosa i amb un degoteig constant d’electors però sense grans aglomeracions en els centres de vot. 

Temes:

França