Efectes del Brexit

Creix el nombre de ciutadans de la UE detinguts i deportats a l’arribar al Regne Unit

  • Els agents fronterers britànics poden expulsar qualsevol visitant que sospitin que entra al país per buscar feina.

  • La Comissió Europea considera «desproporcionades» les detencions, que «no ajuden» a millorar l’ambient entre Londres i Brussel·les

Creix el nombre de ciutadans de la UE detinguts i deportats a l’arribar al Regne Unit

TOBY MELVILLE / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El que no esperen els visitants de la Unió Europea (UE) que aterren a Londres o agafen el ferri a Calais o l’Eurostar a París és que la policia de fronteres britànica els sotmeti a un interrogatori en tota la regla. Menys encara que els impedeixi l’entrada i els enviï a un centre de detenció d’immigrants il·legals per ser deportats. D’acord amb les dades del Ministeri de l’Interior britànic, en els passats tres mesos i malgrat la gairebé inexistència de viatges a causa de la pandèmia, el nombre de ciutadans de la UE a qui es va impedir l’entrada al Regne Unit va ser de 3.294, una xifra 20 vegades superior a la del primer trimestre de l’any anterior, quan el trànsit de viatgers era molt més gran.

En les últimes setmanes s’han multiplicat els testimonis de la virulència amb la qual el personal de la denominada Border Force està aplicant la nova legislació després del Brexit. Continua estant permès visitar el Regne Unit sense un visat, però els europeus en poden ser expulsats si se sospita que hi arriben per buscar feina.

Humiliacions

La decisió queda a criteri dels agents fronterers i això van pensar de Sergio D’Alberti, camí d’Irlanda per visitar la família de la seva dona. Li van agafar les empremtes dactilars, el van fotografiar i el van tractar «com si fos un criminal», segons va explicar a ‘The Guardian’. «Mai m’he sentit més humiliat en tota la vida».

El diari també va donar la veu d’alerta de l’ocorregut a dues joves espanyoles, María de Valencia i Eugenia de Bilbao, detingudes a l’aeroport de Gatwick i tornades a Espanya. La primera va passar tres dies en un centre de detenció. Una altra jove arribada de Dinamarca va viure una situació similar, igual que una txeca i una portuguesa. L’ambaixador de Bulgària al Regne Unit ha confirmat que el consolat n’ha tingut entre mans diversos casos també. Els detinguts es queixen que ningú els informa dels seus drets ni tenen assistència legal.

La història s’ha repetit amb europeus als quals la policia no va creure quan van dir que anaven a visitar un nòvio o un parent, o als quals van respondre que anaven a fer una entrevista per a un lloc de treball o temptejar les ofertes al mercat laboral. Aquests últims no sabien que les normes han canviat des de l’1 de gener i necessiten obtenir abans d’arribar al país un visat per treballar i complir una sèrie de requisits. D’altres simplement han pagat el zel arbitrari dels agents fronterers.

Detencions «desproporcionades»

La Comissió Europea no disposa de xifres oficials, però té constància que en les últimes setmanes hi ha hagut una trentena d’incidents d’aquest tipus i veu «desproporcionades» les detencions de ciutadans europeus.

Notícies relacionades

«El que necessitem la UE i el Regne Unit és més cooperació, una estratègia conjunta i no accions unilaterals –com la detenció de ciutadans europeus– perquè això podria fer més mal a la nostra relació», va avisar fa uns dies a la BBC el vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic, abans d’advertir que aturar europeus o agafar-los les empremtes dactilars perquè volen visitar territori britànic «no ajudarà a millorar l’ambient» entre Londres i Brussel·les.

Tot i que no es tracta d’«una tendència generalitzada» i s’han notificat «un nombre limitat de casos», la delegació de la UE (a Londres) segueix de prop els incidents, «en particular les condicions i la durada de la retenció, que són motiu de gran preocupació», ha explicat el portaveu de la Comissió, Daniel Ferrie. Es tracta, afirma, d’un problema consular en el qual Brussel·les no té competències, però la delegació comunitària a Londres manté «contacte diari» amb el Ministeri de l’Interior britànic per realitzar un estret seguiment als aclariments emesos pel Govern del primer ministre, Boris Johnson, als agents fronterers.