La lluita contra la pandèmia

El Regne Unit retarda el desconfinament per l’augment de contagis

  • Els experts calculen que un 96% dels nous casos de Covid-19 en territori britànic es deuen ara a la variant delta

Londinenses paseando por el puente del Millenium, en Londres

Londinenses paseando por el puente del Millenium, en Londres / HENRY NICHOLLS (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Govern britànic ha decidit retardar quatre setmanes la fase final del seu pla de desconfinament, davant l’increment de contagis impulsat per la variant delta, inicialment detectada a l’Índia, segons ha avançat aquest dilluns la BBC.

Fonts governamentals han confirmat a la cadena britànica que els ministres del Regne Unit han firmat una decisió per retardar l’aixecament de totes les restriccions, previst inicialment per al pròxim 21 de juny, durant unes quatre setmanes més, fins al 19 de juliol, aproximadament. Està previst que el primer ministre, Boris Johnson, anunciï la decisió en les pròximes hores. El país ha registrat 7.490 casos positius de coronavirus aquest diumenge i vuit noves morts, segons les dades comunicades pel Ministeri de Salut.

L’obertura del 21 de juny hauria comportat l’obertura de discoteques i l’eliminació del límit de persones que poden trobar-se, així com possibles facilitats per als viatges. Tot això haurà d’esperar.

En els últims dies, nombrosos científics s’havien mostrat a favor de retardar la desescalada del confinament imposat el gener passat per evitar una tercera onada de la pandèmia, fins que hi hagi més gent vacunada. El director de la unitat de recerca sobre protecció de la salut d’infeccions emergents de la Universitat de Liverpool, Tom Salomon, va declarar a la BBC que el país no pot permetre’s prendre «una mala decisió i obrir el 21 de juny i setmanes després adonar-se que va ser incorrecta i haver de començar de nou».

Variant delta

El president de l’Associació Mèdica Britànica (BMA), Chaand Nagpaul, va assenyalar el divendres que el risc per la variant delta no és només que augmenti el nombre d’hospitalitzacions, sinó «per a la salut de molta gent jove (encara no vacunada), que pot patir seqüeles a llarg termini».

Els experts calculen que un 96% dels nous casos de Covid-19 en territori britànic es deuen ara a aquesta variant, que és un 60% més transmissible que la que fins ara dominava al país, l’alfa, registrada inicialment al comtat anglès de Kent.

Segons les últimes dades oficials, entre dijous i divendres es van registrar al Regne Unit 8.125 contagis del virus, un 58,1% més que fa una setmana, amb 17 morts al cap de 28 dies d’haver donat positiu, un 10,9% més.

Notícies relacionades

Hi ha actualment més de 29 milions de persones immunitzades amb les dues dosis preceptives de les vacunes, un 55,4% de la població adulta. Els experts calculen que, fins i tot si es posposa el desconfinament, el Regne Unit podria arribar als 15.000 contagis diaris el 21 de juny i situar-se al juliol en nivells d’infecció comparables als del gener passat, quan es va imposar l’actual tancament.

Això fa cada vegada més improbable que el Govern pugui autoritzar una reobertura del turisme, amb l’ampliació del nombre de països inclosos en la seva llista «verda» de destinacions segures, a la qual aspira a entrar Espanya.