Tensió Madrid-Rabat per l’‘African Lion’ 2021

Les maniobres militars eleven la tensió bèl·lica entre Rabat i el Polisario

  • Els dos contendents s’han embardissat a comunicar bombardejos a un i l’altre costat d’aquesta zona per destruir enclavaments militars estratègics

Les maniobres militars eleven la tensió bèl·lica entre Rabat i el Polisario

LP / DLP

3
Es llegeix en minuts

Les maniobres militars que es van iniciar aquesta setmana al Marroc organitzades pel Comandament dels Estats Units a l’Àfrica (Africom) i el país magribí han provocat que tant Rabat com el Front Polisario hagin anunciat atacs a la zona fronterera del Sàhara Occidental amb Algèria, a la regió de Mahbes. Els últims dies les dues parts han publicat en fòrums i xarxes socials, amb fotos i imatges, un increment de les accions bèl·liques quan acaben d’iniciar-se les maniobres militars African Lion 2021, un dels escenaris de les quals és precisament aquesta zona limítrofa amb Algèria i pròxima als campaments de Tinduf.

Des que el Polisario va reiniciar el novembre passat les hostilitats al pas de Guerguerat, a la frontera del territori sahrauí amb Mauritània, el Marroc havia evadit directament informar sobre el conflicte. Ara els dos contendents s’han embardissat a comunicar bombardejos a un i l’altre costat d’aquesta zona per destruir enclavaments militars estratègics, cosa que eleva la tensió just quan les tropes dels EUA i uns altres vuit països són al Marroc iniciant el desplegament militar previst.

La pàgina oficial de l’Africom exclou el territori sahrauí al posar com a límit el sud del Marroc

El passat 13 de novembre el Front Polisario va acusar Rabat de violar l’alto el foc. Aquell dia forces de l’Exèrcit marroquí van intervenir per acabar amb el bloqueig del pas de Guerguerat, a l’extrem sud del Sàhara Occidental, que mantenien des de feia tres setmanes centenars de manifestants sahrauís. Un dia després, el Front Polisario va declarar oficialment el final del seu compromís amb l’acord de 1991 i va decretar l’«estat de guerra». Des d’aleshores s’han anat succeint els atacs, tot i que la guerra propagandística que mantenen els dos contendents és confusa sobre l’abast real del conflicte ja que fins i tot el Polisario va acusar Rabat d’utilitzar un dron per matar un dels seus caps militars, una fet que mai va ser confirmat ni desmentit pel regne alauita.

Amb aquest enfrontament de fons, es van iniciar les maniobres militars amb una cerimònia oficial amb la presència dels comandaments militars nord-americans i marroquins a Agadir. Prèviament l’Exèrcit marroquí havia anunciat els llocs de nord a sud del país en els quals discorreran els exercicis i hi va tornar a incloure Mahbes, és a dir, en territori sahrauí. La pàgina oficial de l’Africom va publicar el mateix dia de l’inici del desplegament una informació en la que recull textualment: «Les activitats del Lleó Africà s’estenen per tot Marroc, des de la base aèria de Kenitra al nord fins a Tan Tan i el complex d’entrenament Grier Labouihi més al sud». Les localitats esmentades pel Comandament nord-americà són en territori marroquí i no esmenten cap població sahrauí com sí que ha fet Rabat.

El mateix primer ministre marroquí havia també nomenat Dajla com a escenari dels exercicis però el desplegament no arribarà tan al sud. També s’anomena Tunísia i el Senegal com escenaris d’algunes de les maniobres dissenyades.

Entrenament

Segons explica Africom es tracta d’«un exercici d’entrenament aeri, coordinat per les Forces Aèries dels EUA a Europa i l’Àfrica, que inclourà maniobres aèries dels EUA i el Marroc, inclosos bombarders, caces i reabastament aeri». D’altra banda «les maniobres navals inclouen un exercici de foc naval i múltiples maniobres basades en el mar que involucren les armades dels Estats Units i el Marroc i capacitats de resposta a crisis».

La tensió a la zona la reflecteix el fet que recentment també es van produir maniobres militars d’Algèria a prop de la frontera amb el Marroc amb foc real, fet que evidencia el rearmament dels dos països, rivals pel control geoestratègic del Magrib.

Notícies relacionades

«African Lion 2021 és el principal exercici anual conjunt i multinacional de l’US Africa Command. African Lion és un excel·lent exemple del compromís a llarg termini dels Estats Units amb l’Àfrica i el reconeixement de la importància estratègica de l’Àfrica per als Estats Units», va dir el comandant del Comando Àfrica dels Estats Units, el general de l’exèrcit nord-americà Stephen Townsend, davant l’inici dels exercicis militars, els més grans que organitzen els nord-americans al continent veí.

«African Lion és clau per construir i enfortir associacions a la regió», va dir Townsend. «Brinda una oportunitat per a l’aprenentatge mutu entre els EUA i els nostres socis africans i beneficia els participants a l’enfortir la interoperabilitat i els esforços col·lectius per millorar la seguretat i l’estabilitat a tota la regió», va afegir el comandament nord-americà davant el desplegament.