L’Argentina ja té més de 75.000 morts per la Covid-19

• Durant l’última setmana es va registrar una mitjana de 470 defuncions diàries.

• Des de dissabte passat regeix un confinament de nou dies per aturar el virus.

L’Argentina ja té més de 75.000 morts per la Covid-19

Juan Ignacio Roncoroni

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El número espanta: 75.056 són els morts per Covid-19 a l’Argentina, que es va convertir en un dels països amb més quantitat de morts per milió d’habitants en una regió molt castigada per la pandèmia. L’última setmana ha donat una mitjana de 470 defuncions diàries. Aquest dimarts van perdre la vida 576 persones i se’n van contagiar 24.601. La quantitat d’infectats és de gairebé 3,6 milions, dels quals 3,15 milions de persones van rebre l’alta. De les 354.020 que encara tenen el virus, 6.552 estan internades en unitats de cures intensives (uci). La Societat Argentina de Teràpia Intensiva (SATI) va assegurar que el 59% de les clíniques i hospitals de la ciutat de Buenos Aires i la seva populosa perifèria ja no té llits d’ ucis disponibles. En quatre províncies, l’ocupació supera el 95%.

Les situacions de col·lapse hospitalari van començar a generar escenes dramàtiques que els argentins no creien que veurien. La foto de Lara Arreguiz, una jove que estudiava Veterinària i que va esperar un llit ajaguda sobre el terra d’un passadís hospitalari en una ciutat de la província de Santa Fe, la mateixa de Leo Messi, va posar en escena la trascendència de la crisi sanitària. Arreguiz no va poder arribar al llit de l’uci i va morir als 22 anys. El director de l’hospital, Francisco Villano, va negar al diari El Ciudadano que la víctima esperés diverses hores per ser atesa. «Se la va assistir després de 30 minuts d’espera». Segons Villano, la foto viralitzada «és només un moment que no reflecteix l’esforç del personal de salut».

L’Argentina viu des de dissabte un confinament de nou dies amb què el Govern peronista intenta reduir l’alta taxa de contagis que va començar amb la segona onada de la pandèmia. No es descarta que la mesura segueixi en vigència.

Marxes antiquarantena

Si bé les autoritats destaquen un alt acatament de les disposicions, els sectors més radicalitzats de l’oposició van tornar a sortir dimarts al carrer a reclamar la seva llibertat de moviment. Es van dur a terme una desena de marxes antiquarantena en diferents ciutats. En algunes hi va haver enfrontaments amb la policia. Part d’aquestes protestes van ser convocades per Médicos por la Verdad, una organització que va néixer a Alemanya i és present a Espanya i altres països llatinoamericans. A més de considerar la pandèmia com una part d’un macabre pla de dominació global, criden a no utilitzar mascareta. La policia, que va haver de dispersar els manifestants, enfronta la proliferació del virus en un estat gairebé d’indefensió. Només el 27% dels seus integrants han sigut vacunats. Un 50% dels docents ja van ser immunitzats. Gairebé tots els treballadors sanitaris han rebut almenys una dosi.

Notícies relacionades

Part de l’oposició de dretes ha mantingut la seva estratègia de polititzar la pandèmia. La presidenta del PRO, Patricia Bullrich, va assegurar hores abans que el país no ha rebut les vacunes de Pfizer perquè les autoritats sanitàries van demanar un suborn. La notícia es va propagar pels mitjans i les xarxes socials fins que la farmacèutica nord-americana va desmentir la dirigent del partit de l’expresident Mauricio Macri. Meses enrere, quan l’Argentina contenia el virus, diversos dirigents del PRO asseguraven que es vivia una «dictadura sanitària».

Les vacunes

En aquest context, les autoritats han rebut en les últimes 48 hores un total de 1.657.565 noves vacunes. Des que va iniciar el procés d’immunització, s’han distribuït 12.642.454 dosis. Durant l’última setmana es va arribar al rècord de 1.146.638 persones vacunades. Aquest mes s’espera l’arribada d’un important carregament de les vacunes Sputnik V, AstraZeneca i la xinesa Sinopharm. Al seu torn, el Govern calcula que al juny ja s’hauran produït dos milions d’unitats de l’Sputnik V en aquest país, mentre intenta avançar en un acord de cooperació amb la Gran Bretanya.

Temes:

Argentina