Tecnologia i violència

El linxament contra palestins a Israel s’està organitzant a WhatsApp

  • Una investigació de ‘The New York Times’ i FakeReporter revela que en l’última setmana l’extrema dreta sionista ha creat almenys 100 grups en l’‘app’ per planificar atacs violents

El linxament contra palestins a Israel s’està organitzant a WhatsApp
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dimecres un grup d’extremistes jueus van sortir als carrers de la ciutat costanera israeliana de Bat Yam a la caça de ciutadans àrabs. Van marcar comerços palestins, en van destrossar els vidres i van linxar qui no semblava dels seus. Un home va ser tret del seu cotxe i colpejat i trepitjat reiteradament mentre les càmeres de televisió enfocaven l’escena. Aquesta turba violenta es va organitzar a WhatsApp.

Unes hores abans grups d’extrema dreta sionista discutien en l’aplicació de missatgeria encriptada propietat de Facebook com actuar per «defensar l’honor jueu». Sota el nom de ‘Mort als àrabs’ –un lema exhibit pels radicals als carrers aquests últims dies–, aquest grup és tan sols un dels almenys 100 que s’han creat en l’última setmana per planificar atacs violents contra els palestins. Així ho destapa una investigació publicada aquest dimecres per ‘The New York Times’ i l’organització FakeReporter.

Aquests grups fa temps que utilitzen altres plataformes digitals i fòrums ultradretans d’Internet per llançar les seves consignes. No obstant, després de la creixent regulació del contingut a les xarxes socials per evitar la propagació de missatges que incentivin l’odi i la violència molts s’han passat a espais més difícils de rastrejar, com WhatsApp o Telegram. En l’última setmana, aquests grups van sumar centenars de nous membres, segons les autoritats.

Planificació de la violència

L’ús de WhatsApp com a plataforma d’acció propagandística i violenta no és nou. Als Estats Units va ser utilitzat per la turba ultradretana que va assaltar el Capitoli el 6 de gener, aplaudida per Donald Trump; a l’Índia la plataforma va servir per propagar falsedats que van portar a l’assassinat de fins a 24 persones innocents acusades de segrestar nens.

No obstant, els autors de la investigació assenyalen que la instrumentalització radical de WhatsApp a Israel va un pas més enllà, ja que s’utilitza de forma explícita per planificar i executar actes violents contra la minoria palestina que viu en territori israelià. Això inclou explicar les seves motivacions a cara descoberta però també compartir informació sobre quins barris o comerços assaltar.

Notícies relacionades

«És una tempesta perfecta de persones apoderades per utilitzar els seus propis noms i números de telèfon per cridar obertament a la violència i organitzar-se en turbes», explica Achiya Shatz, directora de FakeReporter, a ‘The New York Times’.

Després de les denúncies d’aquesta organització, la policia israeliana ha accentuat el seu monitoratge de les xarxes socials per mirar de prevenir noves crides a la violència col·lectiva contra els palestins. La intensa setmana d’incessants bombardejos israelians ha causat més de 213 morts (61 de nens), ha destruït 450 edificis i ha engrossit en 58.000 la llista de palestins desplaçats.