Crisi a Ceuta

Les associacions demanen un tracte individual per als menors arribats a Ceuta

  • El Govern convoca un consell interterritorial per abordar la situació dels nens

Les associacions demanen un tracte individual per als menors arribats a Ceuta
2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Espanya ha anunciat que, malgrat que han tornat al voltant de 5.000 inmigrantes al Marroc, no expulsarà els nens que han creuat la frontera, tant sols com al costat de les seves famílies. Des de l’Associació Marroquina per a la Integració dels Immigrants veuen amb preocupació el que està passant. Irene Quirante, tècnica de Comunicació de l’Associació, ha assenyalat la importància de la quantitat de menors, al voltant de mil,que han creuat en els dos últims dies, tant sols com amb les seves famílies. També demana cautela per veure com actua realment el Govern i si compleix la seva promesa de no expulsar-los. «És il·legal qualsevol devolució ‘en calent’ de nens, nenes i adolescents i demanem a les autoritats que realitzin els processos pertinents d’identificació per evitar vulneracions de drets», ha recordat també Save the Children a les xarxes socials.

No només això, també temen que, en les devolucions que les autoritats espanyoles estan portant a terme des del dia d’ahir hi vagin també menors. «Hi haurà nens que serà molt clars que són nens perquè, visualment, tenen una edat molt curta, però n’hi haurà d’altres que pot ser que siguin adolescents i puguin ser expulsats», explica Quirante. Destaca que, amb la rapidesa amb què s’estan portant a terme aquestes expulsions, no és possible distingir cas per cas i complir amb «les garanties mínimes que exigeix la mateixa llei nacional i els tractats internacionals de drets humans».

Cas a cas

Notícies relacionades

Quirante ha apuntat que cal estudiar cada cas de menors que han creuat de forma individual. «Molts han sortit corrent i alguns no saben ni per a què», explica. Les portes de la fronteres es van obrir i va ser tot «una mica bogeria». Si bé és cert que hi ha nens que voldran continuar el seu procés migratori per Espanya i Europa, també hi ha menors que ja han demanat tornar al seu país. Davant la possibilitat d’una sobrecàrrega en els centres de Ceuta, com ja va passar en el centre de la Purísima de Melilla, l’Associació ha explicat que els menors que desitgin mantenir-se a Europa haurien de ser traslladats a institucions d’altres comunitats autònomes. «Caldrà veure el desig del menor, les circumstàncies de cada menor i si algun menor desitja tornar que es faciliti aquest retorn amb la família», afirma. «S’ha de respectar l’interès superior del menor», ha defensat. En això han insistit també l’Unicef i Save the Children, que han demanat que es produeixi una valoració de cada nen de forma individualitzada.

Respecte a aquesta situació, la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va anunciar dimarts a la nit que havia convocat «un Consell Territorial urgent per abordar, al costat de les comunitats autònomes, la situació dels nens i nenes que migren sols a Ceuta». «Hem d’oferir una resposta col·lectiva com a país a l’altura dels nostres compromisos internacionals amb els drets de la infància», ha insistit la ministra.