Tensió a l’Orient Mitjà

Israel arriba a instal·lacions de Hamàs a Gaza, que informa de 7 morts

  • L’Exèrcit israelià ataca llançacoets de Hamàs i l’oficina d’un cap de seguretat

Israel arriba a instal·lacions de Hamàs a Gaza, que informa de 7 morts
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han afirmat aquest dissabte haver atacat diversos objectius del Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) a la Franja de Gaza, els mitjans de la qual han informat d’almenys set civils morts en el camp de refugiats Al Shati per l’ofensiva israeliana en les últimes hores. «Recentment, avions van atacar diversos llançacoets i altres instal·lacions subterrànies de llançament», ha informat l’Exèrcit d’Israel al seu perfil de Twitter, on ha publicat vídeos dels impactes al nord de la Franja de Gaza.

Així mateix, ha compartit imatges de l’atac aeri a l’oficina del cap de les forces de seguretat de Hamàs, Tawfiq Abu Naim, que s’utilitzava «per al comandament i control de la infraestructura militar». No obstant, no s’ha precisat si Abu Naim ha resultat afectat per l’atac.

A primera hora de divendres, les FDI han portat a terme una ofensiva també contra almenys dos operatius de les forces navals de la milícia, els quals servien de «dipòsits d’armes». Mentrestant, a Gaza s’ha notificat la mort aquest dissabte de set civils en el camp de refugiats Al Shati, entre els quals diversos nens, en l’atac a una casa sense previ avís, informa l’agència de notícies palestina WAFA. En el mateix bombardeig han resultat ferides unes 20 persones.

Les sirenes antiaèries han continuat sonant en les primeres hores d’aquest dissabte en diferents punts d’Israel, com Asdod, Ascalon i altres àrees del sud, informa ‘The Times of Israel’. En concret, a Asdod s’ha notificat l’impacte d’un coet en un edifici i al port, causant danys però sense reportar ferits de moment. També han saltat les alertes a Beerseba i Ofakim, on s’han llançat prop d’una desena de coets des de la Franja de Gaza, la majoria caient en camp obert, mentre la Cúpula de Ferro israeliana ha aconseguit interceptar almenys un coet, recull Canal 12.

Al respecte, el braç militar de Hamàs ha indicat que ha llançat un fort bombardeig contra Beerseba en resposta als atacs de les FDI contra domicilis a Gaza i la «matança» de palestins en les protestes de Cisjordània, que s’han saldat amb almenys nou morts, recull ‘The Times of Israel’. Almenys tres dones han resultat lleument ferides quan corrien als refugis aeris en aquesta ciutat, segons el servei d’emergència Magen David Adom.

Les FDI han xifrat en més de 2.000 els coets llançats des de la Franja de Gaza cap a Israel des que van esclatar els atacs dilluns passat. «No tots els coets que Hamàs dispara contra Israel arriben al seu objectiu. Centenars de coets han caigut a la Franja, alguns s’han estavellat contra línies elèctriques», ha apuntat l’Exèrcit israelià, per afegir que els talls d’electricitat a Gaza afecten 200.000 persones a causa d’això.

Alto el foc

En el marc de l’increment dels atacs, el primer ministre de l’Autoritat Palestina, Mohamed Shtayyeh, ha demanat aquest divendres a les Nacions Unides que prengui mesures urgents per «aturar la contínua agressió israeliana» i ha demanat al Quartet Internacional que obri «un camí polític seriós que condueixi al final de l’ocupació i l’establiment d’un estat palestí independent», informa l’agència palestina Wafa. Mentrestant, el Govern israelià manté oberta la possibilitat d’iniciar una ofensiva terrestre sobre Gaza –l’última va ser el 2014– i per ara no es mostra disposat a un alto el foc, si bé una font diplomàtica ha assegurat a ‘The Times of Israel’ que les parts podrien arribar a un acord en uns dies ja que els mediadors, entre els quals hi hauria els Estats Units i Rússia, s’havien mostrat optimistes després d’unes converses.

Notícies relacionades

Per la seva banda, des de Hamàs, el líder polític, Khaled Mashaal, ha expressat aquest divendres que el grup està preparat per a l’alto el foc «recíproc», recull el mateix mitjà israelià. Fins al moment, Israel ha rebutjat els esforços d’alto el foc promoguts per les Nacions Unides i Egipte.

Les autoritats palestines han confirmat ja més de 130 morts, entre els quals hi ha una trentena de nens, i més de 900 ferits, mentre almenys nou israelians han mort en el marc dels atacs. Així mateix, les mobilitzacions en disturbis a ciutats israelianes s’estenen, deixant nombrosos ferits, danys i detinguts.