Contrari a l’acord del Brexit
Els unionistes d’Irlanda del Nord elegeixen un creacionista com a líder
Edwin Poots, nou cap de files del DUP, rebutja la teoria de l’evolució de Darwin i creu que el món va ser creat 4.000 anys abans de Crist

L’ultraconservador partit unionista nord-irlandès DUP va elegir com a nou líder Edwin Poots, un creacionista que rebutja la teoria de l’evolució i s’oposa fermament a l’acord del Brexit, segons els resultats oficials anunciats divendres.
Per remplaçar la primera ministra d’Irlanda del Nord, Arlene Foster, víctima d’una rebel·lió interna per les condicions que la sortida de la Unió Europea (UE) va imposar a aquesta regió britànica, els 36 diputats que la formació té al Parlament autònom regional i al nacional de Londres van votar el seu successor.
Elegit amb 19 vots, Poots, ministre d’Agricultura nord-irlandès de 55 anys, ja havia advertit que si era designat nou líder del DUP no volia ser primer ministre regional, sinó que nomenaria una altra persona.
Debacle interna
Fa poc més de dues setmanes, Foster va anunciar que deixaria el seu càrrec com a líder del partit a finals de maig i com a cap del Govern regional un mes després. La seva formació l’acusava de no haver impedit la creació d’una frontera administrativa entre Irlanda del Nord i la resta del Regne Unit en el marc del Brexit.
Dos candidats es disputaven la seva successió: Poots, que era el favorit, i el representant del DUP a Londres Jeffrey Donaldson, de 58 anys, considerat una mica més moderat.
El nou líder és un creacionista que rebutja la teoria de l’evolució i està convençut que el món va ser creat 4.000 anys abans de Crist. També ha adoptat una línia dura contra el «Protocol nord-irlandès» que després del Brexit manté Irlanda del Nord al mercat únic europeu i a la seva unió duanera.
Contrari a l’acord del Brexit
Aquesta solució busca evitar una nova frontera amb la veïna República d’Irlanda, membre de la UE, per no amenaçar el fràgil Acord de Pau del Divendres Sant que el 1998 va posar fi a tres dècades de conflicte sagnant entre unionistes protestants i republicans catòlics. El DUP denuncia que això equival a introduir una frontera al mar d’Irlanda, dins del mateix Regne Unit. La ira dels unionistes contra el protocol va contribuir a desencadenar deu nits de disturbis violents a Irlanda del Nord a principis d’abril, en què 88 policies van resultar ferits.
Notícies relacionadesEuroescèptic des de sempre, el DUP, creat el 1971 en ple conflicte nord-irlandès pel pastor fonamentalista Ian Paisley, s’oposa a l’avortament i al matrimoni homosexual, que Londres va autoritzar a la regió l’octubre del 2020 aprofitant un buit de poder a Belfast.
Alguns dels seus membres també es van posicionar a favor de la pena de mort i van posar en dubte el canvi climàtic. Per l’Acord de Pau del 1998, els unionistes del DUP comparteixen el Govern regional amb els republicans del Sinn Féin, exbraç polític del desaparegut grup armat IRA.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)