Conflicte araboisraelià

L’ONU alerta que Hamàs i Israel s’aboquen a una «guerra a gran escala»

  • El grup gihadista ha llançat 1.050 coets i els israelians han respost amb 500 bombardejos des de l’inici de l’ofensiva

  • Gaza lamenta la mort de 35 palestins, entre els quals hi ha 12 menors, mentre l’Estat hebreu suma sis baixes civils

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El conflicte al cel no cessa. L’ONU alerta que Hamàs i Israel avancen cap a una «guerra a gran escala» després d’una altra nit de tensió al Pròxim Orient. Segons l’Exèrcit israelià, les milícies palestines de Gaza han llançat des de dilluns 1.050 coets des de l’enclavament costaner cap a territori israelià, a més de 200 llançaments fallits, que Israel ha respost amb al voltant de 500 bombardejos sobre la bloquejada franja. A Gaza, ja són 35 palestins morts, 12 dels quals, menors, i sis israelians, una de les quals, adolescent. Els dos bàndols s’instal·len en una espiral de violència que, per ara, sembla no tenir final.

«Els líders de tots els bàndols han d’assumir la responsabilitat d’una desescalada», ha assenyalat Tor Wennesland, l’enviat de l’ONU per al Pròxim Orient a través del seu compte oficial a Twitter. L’Exèrcit israelià reconeix estar actuant «sota les mateixes pautes» que en la guerra del 2014 contra les milícies palestines. «Estem compromesos amb les regles del conflicte, apliquem la llei sobre conflictes i actuem en conseqüència», ha dit un portaveu militar fent referència «a l’ús de foc [real] i regles d’enfrontament».

Demolicions d’edificis

Durant la nit, l’incessant intercanvi de foc entre Israel i Gaza no ha cessat: aviacions de combat van realitzar un segon atac contra un edifici de catorze plantes a la ciutat de Gaza, després del qual les brigades Al-Qassam –braç militar de Hamàs– van llançar una nova ràfega d’almenys un centenar de coets cap a l’àrea metropolitana de Tel Aviv, el centre i el sud d’Israel. Organitzacions humanitàries han denunciat les terribles conseqüències que tenen les demolicions d’edificis residencials per als habitants de Gaza, una població ja castigada per la pobresa i el bloqueig. Aquesta tècnica ja va ser utilitzada durant la guerra del 2014, que ara està sota investigació del Tribunal Penal Internacional per possibles crims de guerra.

Segons el portaveu militar, en els seus atacs de represàlia contra objectius dels grups islamistes Hamàs i el gihad islàmic, l’Exèrcit intenta reduir «els danys col·laterals» i «minimitzar» les víctimes civils. La comunitat internacional tem una escalada de violència a què no es pugui posar fi, com ja va ocórrer en el conflicte del 2014, que en tot just 50 dies va deixar 2.251 morts a la banda palestina i 73 a l’israeliana, la gran majoria, soldats.

Estat d’emergència

La violència també s’estén a territori israelià. Els disturbis estan tenint lloc per les principals ciutats àrabs d’Israel, en un recolzament a la causa sense precedents, mai vist ni durant les intifades, de la població d’origen palestí que viu a l’Estat hebreu. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, va declarar dimarts l’estat d’emergència a Lod per l’elevada tensió després de l’assassinat d’un noi àrab per trets d’un jueu. Allà, dues persones han mort com a resultat d’un coet que ha impactat sobre un vehicle a l’àrea.

Notícies relacionades

Els esdeveniments han esquitxat l’ocupada Cisjordània. Un palestí de 26 anys ha mort per trets israelians mentre llançava pedres en un camp de refugiats pròxim a la ciutat d’Hebron. A Gaza, ja hi ha unes 233 persones ferides. Segons ha concretat l’Exèrcit israelià, entre els atacs de la nit de dimarts, avions de combat van atacar membres de l’aparell d’intel·ligència de Hamàs, entre els quals, Hasan Kaogi, cap del Departament de Seguretat d’Intel·ligència Militar de Hamàs, i el seu adjunt, Wail Issa.

També van bombardejar els domicilis de milicians d’alt rang del grup, entre els quals, Basa Misa, comandant de brigada a la població de Khan Yunis, i Rafah Salameh, cap de l’aparell d’intel·ligència. Al seu torn, les milícies van disparar 130 coets cap a l’àrea de Tel Aviv, una de les més poblades del país, que van obligar a suspendre les sortides i, temporalment, les arribades de l’aeroport internacional de Ben-Gurion.

Temes:

Palestina Israel