Ha causat 25 morts

Mèxic obre una investigació per la caiguda del metro

  • El Govern de Mèxic ha decretat tres dies de dol nacional per l’accident, per la qual cosa s’hissarà la bandera nacional a mitges fins al 6 de maig

3
Es llegeix en minuts

Almenys 25 persones han mort i gairebé 80 han resultat ferides perl’esfondrament d’un pont del metro de Ciutat de Mèxic la nit de dilluns. Aquest dimecres, la Fiscalia General de Justícia (FGJ) de Ciutat de Mèxic ha informat que s’ha obert una investigació pels delictes d’homicidi i perjudici a la propietat. «Es durant a terme tots els peritatges necessaris», ha remarcat la FGJ, que ha detallat que indagarà profundament el motiu dels fets i trobarà els responsables, informa el medi mexicà ‘Milenio’.

Per a l’anàlisi estructural, hi haurà disponible un equip multidisciplinari per desenvolupar estudis de geotècnia, mecànica dels sòls, càlcul estructural o resistència de materials, que ajudaran a la investigació. Així mateix, es revisaran els contractes d’obra i supervisió bitàcoles de manteniment, empreses constructores i supervisores i la sol·licitud d’informació a totes les àrees intervinents per a la «delimitació de responsabilitats».

Mentrestant, s’ha activat també el protocol de desastres i s’actualitza informació per a familiars dels afectats, entre els quals, fins al moment, hi ha 25 morts que ja han sigut identificats, segons ha precisat la fiscalia. «El nostre compromís és tenir, en el menor temps possible, una explicació argumentada científicament i jurídicament sobre els lamentables fets d’ahir i donar la garantia als ciutadans que s’arribarà a la veritat i es farà justícia, no s’ocultarà informació ni s’encobrirà ningú», ha precisat la fiscalia sobre la seva decisió.

Tres dies de dol

D’altra banda, el Govern de Mèxic ha decretat tres dies de dol nacional per l’accident, per la qual cosa s’hissarà la bandera nacional a mitja asta fins al 6 de maig. «Davant d’aquesta tragèdia, el Govern expressa la seva solidaritat i profund dolor cap a les persones mortes i lesionades, així com a les seves famílies», ha asseverat el Govern, mentre Ciutat de Mèxic ha decidit decretar també tres dies de dol.

L’accident va tenir lloc la nit de dilluns al desplomar-se el tren, pel que sembla, per l’ensorrament d’una biga entre les estacions Olivos i Tezonco de Ciutat de Mèxic, deixant més de més d’una vintena de víctimes mortals i prop de 80 ferits. Els vagons han sigut ja retirats del lloc de la tragèdia i la cap de Govern de Ciutat de Mèxic, Claudia Sheinbaum, ha indicat que la línia 12 deixarà de funcionar de manera indefinida.

«Malauradament no podem informar-los quant temps, crec que la nostra obligació és garantir la seguretat, per això farem una revisió a fons; ho fem pels usuaris i pels habitants de la ciutat», ha expressat al respecte. Així mateix, ha avançat que es revisaran anomalies d’altres estacions de metro de la Ciutat de Mèxic reportades per diferents usuaris després de l’incident, si bé ha detallat que en aquest cas no hi ha hagut cap senyal o alerta que avisés de l’ensorrament.

Responsabilitats:

Sheinbaum també ha rebutjat separar del càrrec la directora del metro, Florencia Serranía, a qui alguns sectors han responsabilitzat, mentre durin les investigacions.

Notícies relacionades

«Aquí el tema és qui és responsable, no sé si vostès hi estan d’acord, jo crec que ha de ser així. Llavors hem de saber qui és responsable, com està la responsabilitat de les seves delimitacions i prendre decisions al respecte», ha afegit la cap de Govern, que ha tornat a visitar el lloc de l’accident.

Desenes de persones s’han congregat a l’estació de Olivos en moments del dia per reclamar que es faci justícia, mentre sindicats del metro han convocat aturada laboral. Alhora, la comunitat internacional ha expressat aquest dimarts la seva «solidaritat» amb les víctimes.