Cita amb les urnes

Els independentistes escocesos busquen a les urnes el suport per a un segon referèndum

  • El Partit Nacional Escocès s’encamina cap a una gran victòria, que Nicola Sturgeon presenta com un plebiscit per a una nova consulta

  • La ministra principal desafiarà Johnson als tribunals si el ‘premier’ britànic es nega a autoritzar la votació

 

Els independentistes escocesos busquen a les urnes el suport per a un segon referèndum
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

A ningú l’agafa desprevingut. El vot aquest dijous a Escòcia tindrà serioses conseqüències a tot el Regne Unit. El que està en joc és molt més que l’elecció dels 129 escons del Parlament escocès a Edimburg. La gran victòria de les forces independentistes a la qual apunten els sondejos farà molt més difícil que el primer ministre britànic, Boris Johnson, es continuï negant a la celebració d’un segon referèndum. Nicola Sturgeon afirma que Johnson no tindria cap «justificació democràtica, electoral o moral per oposar-s’hi». La crisi de la pandèmia obligarà a retardar la consulta, però la seva celebració a finals del 2023 serà inapel·lable, segons la ministra principal, disposada a portar la disputa amb el Govern central als tribunals, validant l’impuls que espera a les urnes. «Si Boris Johnson vol aturar-lo (el referèndum), haurà de prendre mesures legals», ha declarat a la cadena Sky News. «Els tribunals hauran de decidir».

El referèndum ha monopolitzat la campanya escocesa. En l’últim debat entre els principals candidats, Sturgeon va rebutjar l’acusació del líder conservador escocès, Douglas Ross, que estigués disposada a celebrar una consulta «il·legal», saltant-se l’autorització del Parlament de Westminster. «Això no és veritat, és una difamació», va respondre la cap del Partit Nacional Escocès (SNP). «El que he dit sempre, guanyant-me de vegades crítiques des de la gent que està al nostre mateix costat, és que no acceptaré un referèndum il·legal, principalment perquè això no portaria la independència». Si la negativa del primer ministre britànic persisteix, el seu pla és mirar de celebrar el referèndum amb legislació aprovada al Parlament escocès i sotmesa després la seva legalitat a la decisió dels jutges, que acataria. Una bretxa constitucional que amenaça la unitat del Regne Unit i el mateix Johnson.

Les enquestes donen a l’SNP una gran victòria, i amb això s’assegurarien un quart mandat consecutiu al Parlament de Holyrood. L’únic dubte és si aconseguirà la majoria absoluta. Els seus vots, sumats als dels Verds, a favor també de la separació, i als escons que pugui esgarrapar Alba, la nova formació del veterà Alex Salmond, atorgarien a les forces en favor de la independència el 60% dels escons a l’autonomia, segons la firma de sondejos Panelbase.

La pressió de Salmond

Notícies relacionades

D’acord amb el sistema electoral híbrid a Escòcia, els electors voten dues vegades. Una papereta és per al candidat en cada circumscripció i una segona per al partit més votat, en una llista regional de la qual surten 56 diputats en total. És en aquesta segona en què Salmond posa les esperances de tornar a la política, després del seu procés per abusos sexuals, del qual va ser declarat innocent i el va transformar de mentor de Sturgeon al seu enemic.

Salmond va a la recerca d’una «supermajoria» independentista i vol accelerar la consulta, ficant així pressió a Sturgeon, amb el risc de dividir el moviment nacionalista. La ministra principal l’acusa de «jugar amb el futur del país». Si Alba guanya escons, pretén iniciar les negociacions per a la independència immediatament. Sturgeon predica la cautela i vol donar prioritat en aquests moments a la recuperació de la crisi provocada per la pandèmia. Després de l’empenta en els sondejos que el rebuig dels escocesos al Brexit va donar a la proposta d’escissió en una segona consulta, la Covid ha rebaixat aquest impuls. Els seus partidaris estan ara empatats amb els que desitgen mantenir-se a la unió.