Eleccions a la vista

La CDU alemanya insisteix que amb la ultradreta «ni es coopera ni es negocia»

El candidat del partit de Merkel a les eleccions federals del setembre descarta tota aliança amb els ultres d’Alternativa per a Alemanya (AfD)

La CDU alemanya insisteix que amb la ultradreta «ni es coopera ni es negocia»
2
Es llegeix en minuts

La Unió Cristianodemòcrata alemanya (CDU), el partit de la cancellera Angela Merkel, ha insistit avui que amb la ultradreta no hi pot haver cap cooperació política i ha advertit que aquesta ha de ser la línia de tots els seus candidats electorals. «Amb Alternativa per a Alemanya (AfD) no es coalitza ni es coopera ni tan sols no es negocia», ha afirmat el líder de la CDU, el centrista Armin Laschet, candidat del bloc conservador a les eleccions del pròxim 26 de setembre. 

«No tinc cap dubte que aquesta serà també la línia de tots els candidats», ha afegit, preguntat pel cas de l’excap dels serveis secrets, Hans-Georg Maassen, elegit fa uns dies per liderar el partit en un districte de Turíngia (aquest del país) amb un 89% dels delegats locals. Maassen, representant de l’ala més dretana de la CDU, va ser rellevat al capdavant dels serveis secrets el 2018 després d’un dur estira-i-arronsa per la seva proximitat amb l’AfD, amb la qual defensa que s’ha d’obrir un «diàleg». 

Laschet, després d’expressar la seva convicció que tots els candidats s’atindran a la línia del partit, ha matisat que la designació dels mandats directes per cada un dels 299 districtes es defineix a escala local, que no correspon a la cúpula del partit incidir en aquesta decisió. La CDU ha aprovat en successius congressos federals una resolució en què es rebutja tota cooperació amb aquest partit, que el 2017 va entrar per primera vegada al Parlament i és ara la tercera força a escala nacional. 

Cordó sanitari

Maassen és una figura que polaritza dins del bloc conservador. Especialment a l’est del país, on l’AfD és més forta, s’ha estès la consideració que la CDU només pot recuperar electorat girant cap a postures més dretanes. L’excap de l’espionatge va aconseguir l’elecció com a candidat d’un districte de Turíngia, ‘Land’ on el 2020 es va desencadenar una tempesta política amb efectes sobre la cúpula de la CDU a Berlín. 

Notícies relacionades

El detonant va ser l’elecció d’un líder liberal com a primer ministre regional amb els vots de la CDU i l’AfD, amb la qual cosa es va trencar de facto el cordó sanitari entorn del partit ultradretà. La mateixa Merkel va instar les seves files a revertir aquesta votació, enmig d’una cadena de dimissions tant en els conservadors com entre els liberals del ‘Land’, així com repercussions a escala federal. 

El terratrèmol polític va arrossegar la llavors presidenta de la CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, elegida un any abans per succeir Merkel i que va acabar renunciant a seguir al capdavant del partit, quan era fortament qüestionada en el seu lideratge. La crisi de Turíngia es va resoldre llavors amb una nova votació, en la qual va ser reelegit com a primer ministre l’esquerrà Bodo Ramelow, que governa en minoria recolzat en socialdemòcrates i verds. El ‘Land’ celebrarà comicis anticipats el pròxim setembre, coincidint amb les eleccions generals.