Discurs davant el Congrés

Biden proposarà un pla d’1,8 bilions de dòlars «per a les famílies»

  • El president dels EUA preveu finançar el nou paquet d’ajudes amb pujades d’impostos a les rendes més altes

  • Quatre anys més d’educació pública, baixa remunerada de 12 setmanes per maternitat i paternitat i subvencions per a les escoles bressol són algunes de les mesures

Biden proposarà un pla d’1,8 bilions de dòlars «per a les famílies»
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels EUA, Joe Biden, proposarà aquest dimecres un pla de benestar social a 10 anys, amb un cost que s’estima en 1,8 bilions de dòlars, que preveu finançar amb noves pujades d’impostos a les rendes més altes. Així ho anunciarà el demòcrata en el seu primer discurs davant una sessió conjunta del Congrés, prevista per a aquesta nit (matinada a Espanya).

Batejat com «Pla nord-americà per a les famílies», es tracta del tercer paquet legislatiu amb marcat caràcter social que anuncia el Govern de Biden en tot just tres mesos en el poder, després del rescat econòmic de 1,9 bilions que ja va ser aprovat i el Pla d’ocupació nord-americà, encara en negociacions i pressupostat en 2,25 bilions.

Si el primer rescat es va finançar a través del deute i el pla d’ocupació es farà amb una pujada de l’impost de societats; aquest preveu pagar-se amb un augment del 39,6% de l’impost sobre la renda als més rics, incloent-hi els guanys de capital, així com combatent l’evasió fiscal.

Dels 1,8 bilions pressupostats, 1 bilió es cobrirà a través d’inversió directa i 800.000 milions amb beneficis fiscals.

Quatre anys més d’educació pública

Del nou pla presentat per Biden destaca que amplia quatre anys el sistema d’educació pública gratuïta, que actualment va des de l’inici de la primària als 5 anys fins al final de la secundària als 18. Així, d’una banda, instaura la gratuïtat escolar per als dos anys d’educació infantil previs a l’ingrés a l’escola primària, és a dir, per a les franges de 3 i 4 anys. I, de l’altra, converteix en gratuïts dos anys d’estudis en les anomenades ‘escoles universitàries’, institucions a les quals s’accedeix després de superar l’educació secundària i que ofereixen titulacions acadèmiques de dos anys.

El Govern nord-americà calcula que al llarg de la dècada de durada del pla la gratuïtat de l’educació infantil li costarà 200.000 milions de dòlars i la de les escoles universitàries, 109.000 milions de dòlars.

«Tothom sap que 13 anys [d’educació pública gratuïta] avui dia ja no són suficients», va apuntar la Casa Blanca en un comunicat.

Conciliació familiar

Una altra de les mesures que més destaca del projecte és la que estableix un període de baixa remunerada de 12 setmanes per maternitat i paternitat, així com per malaltia o la cura d’un familiar, entre altres variables menys comunes.

El pla, amb un cost de 225.000 milions de dòlars a 10 anys, pagarà entre un 66% i un 80% del salari del treballador fins a un límit de 4.000 dòlars mensuals.

«Els Estats Units són un dels pocs països al món que no garanteix baixes remunerades» i per això «ha quedat enrere dels seus competidors econòmics en el nombre de dones en la força laboral», va recordar la Casa Blanca en el seu comunicat.

Per ajudar precisament la conciliació familiar, el pla de Biden també preveu subvencionar part del cost de les escoles bressol, perquè les famílies no destinin a aquesta partida més del 7% dels seus ingressos. El Govern calcula que, de mitjana, les famílies estalviaran 14.800 dòlars anuals per nen gràcies a aquesta ajuda.

Altres iniciatives incloses són programes de menjar per a nens, una reforma del subsidi d’atur o importants rebaixes fiscals per a les famílies.

Oposició republicana

El pla requereix ara l’aprovació del Congrés, on amb tota probabilitat afrontarà la ferotge oposició dels republicans, que fins al moment han rebutjat la majoria de l’agenda legislativa de Biden.

Notícies relacionades

Es tracta del tercer paquet legislatiu bilionari que presenta Biden en tot just tres mesos en el poder. Fins ara només s’ha aprovat el primer, que ja va xocar amb l’oposició dels republicans i resistències a les seves pròpies files.

Per fer valer la seva feble majoria al Congrés, els demòcrates han d’utilitzar un mecanisme legislatiu que els permet aprovar de manera excepcional projectes per majoria simple al Senat i, a més, no poden permetre’s cap deserció.