Tecnologia i manipulació

Enganyen polítics europeus amb un vídeo ‘deepfake’ que es feia passar per un opositor rus

  • Diversos eurodiputats denuncien haver participat en una videotrucada manipulada i acusen el Kremlin d’estar al darrere

Enganyen polítics europeus amb un vídeo ‘deepfake’ que es feia passar per un opositor rus
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La setmana passada un grup d’eurodiputats van rebre als seus correus electrònics una citació per connectar-se a una videotrucada amb Leonid Volkov, polític rus i cap de campanya de l’empresonat líder opositor Aleksei Navalni. No va ser fins després de la seva xerrada política quan se’n van adonar que no havien parlat amb Volkov, sinó amb un ‘deepfake’, un vídeo manipulat digitalment que suplantava la seva identitat.

Els mateixos eurodiputats afectats ho van denunciar als seus comptes de Twitter. «El Kremlin de Putin és tan feble i té tanta por de Navalni que estan portant a terme reunions falses per desacreditar el seu equip», va explicar el conservador britànic Tom Tugendhat. El letó Richard Kols, president de la Comissió d’Afers Exteriors i membre del partit ultradretà Aliança Nacional, també va assegurar haver sigut víctima de l’atac i va difondre una imatge del suposat vídeo manipulat.

Tugendhat va explicar que durant la videotrucada van parlar sobre l’empresonament de polítics i activistes opositors al Moscou de Vladímir Putin així com de l’annexió russa de Crimea. Volkov va assegurar que darrere aquest engany hi havia Vladímir Kuznetsov i Aleksei Stoliarov, un duo còmic conegut com a Vovan i Lexus, que des de fa anys fan diferents tipus de bromes telefòniques en què es fan passar per altres persones. Entre els seus cèlebres objectius hi ha hagut Elton John, Juan Guaidó o el príncep Harry d’Anglaterra. Els seus crítics apunten que podrien estar vinculats als serveis secrets russos.

Acusen el Kremlin

Notícies relacionades

No obstant, uns dies després Volkov va assegurar que més que una broma la videotrucada en qüestió era una tècnica de Putin per desacreditar els europarlamentaris crítics amb el Kremlin. «Estem parlant de treballadors ben pagats del Govern rus. És més seriós del que sembla», va explicar el diari neerlandès ‘VOS’. No obstant, no va aportar proves que es tracti d’una estratègia de guerra psicològica i desinformació russa.

Els ‘deepfakes’ són vídeos manipulats que fan servir sistemes d’Intel·ligència Artificial (IA) per poder suplantar la identitat d’altres persones. Aquest ‘software’ utilitza imatges anteriors de la víctima per poder recrear la seva cara. En els últims anys han crescut les aplicacions mòbils que, de forma més o menys elaborada, porten a terme aquestes manipulacions. La mala qualitat de la videotrucada i la poca preparació tècnica dels eurodiputats podria explicar l’engany. Tot i que s’ha alertat de l’ús de ‘deepfakes’ per a la manipulació política, actualment la seva principal amenaça i perjudici social està en el seu ús per a la pornografia no consentida i l’assetjament.