Llibertat d’expressió

Reporters Sense Fronteres denuncia que molts Governs utilitzen la pandèmia per lligar de mans el periodisme

La pràctica informativa està bloquejada totalment o parcialment al 73% de 180 països analitzats

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

La pandèmia de coronavirus ha sigut l’excusa perfecta per als Governs poc proclius a la llibertat de premsa. «Per causa –o amb el pretext– de la crisi sanitària, els periodistes s’enfronten a un tancament d’accessos tant a les cobertures sobre el terreny com a les fonts d’informació», recull la Classificació Mundial de la Libertad de Premsa elaborada per Reporters Sense Fronteres (RSF), que analitza la «salut informativa» de 180 països del món. En un 73%, el periodisme està bloquejat total o parcialment. Els països nòrdics, amb Noruega, Finlàndia i Suècia al capdavant, disfruten d’una salut excel·lent contra els moribunds Eritrea i Corea del Nord. Espanya no es mou del lloc 29.

Els indicadors que mesuren les restriccions d’accés a la informació i els impediments a la cobertura de l’actualitat han registrat un «deteriorament palpable», en paraules d’Alfonso Armada, president de la secció espanyola de l’organització, que adverteix que «la millor vacuna contra la desinformació és el periodisme». El creixent odi al periodista, traduït en agressions de diversa intensitat, és un altre dels temes que preocupa RSF. En aquest sentit, Armada ha destacat el cas d’Alemanya, que ha abandonat el grup de països amb millors condicions per exercir precisament per l’augment d’agressions a professionals en el transcurs de la cobertura d’actes convocats per negacionistes de la Covid. Espanya tampoc es deslliura del fenomen, com ha pogut constatar-se en la cobertura de la crisi política catalana o en actes de campanya dels ultradretans de Vox.

De Bolsonaro a Maduro

Notícies relacionades

Reporters Sense Fronteres destaca que presidents com Bolsonaro al Brasil, que ha baixat quatre punts a la taula (111), i Maduro a Veneçuela (148) han fet promoció de medicaments contra la Covid amb una efectivitat que mai s’ha provat i han promogut l’insult i l’estigmatització de periodistes que qüestionen la versió oficial. L’Iran (174) i Egipte (166) han multiplicat condemnes a periodistes per minimitzar la xifres de la Covid. La Xina (177) continua arribant a nivells sense precedents de censura, vigilància i propaganda a internet.

Malgrat que ha baixat dos punts, la situació de la llibertat de premsa a Alemanya continua sent bastant bona, com en el cas dels EUA, malgrat que en l’últim mandat de Trump van augmentar els atacs a informadors (400) i les detencions (130). Per regions, Europa i Amèrica continuen sent els continents més proclius a la llibertat de premsa, tot i que l’Amèrica Llatina és la que presenta un desgast més acusat.