Lideratge consolidat

Laschet, candidat dels conservadors a ocupar la cancelleria d’Alemanya

  • El president de la CDU aspira a substituir Merkel després dels comicis federals del setembre

  • L’altre aspirant, Markus Söder, el primer ministre de Baviera i president de la CSU, reconeix la seva derrota

Laschet, candidat dels conservadors a ocupar la cancelleria d’Alemanya
2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«La sort ja ha estat tirada. Armin Laschet serà el candidat a canceller de la Unió». Amb aquestes paraules ha reconegut aquest dimarts el primer ministre de Baviera i president de la CSU, Markus Söder, que ha perdut la batalla pel cap de cartell electoral de la unió conservadora alemanya CDU-CSU per a les eleccions generals del pròxim setembre.

Es tanca així, almenys de moment, la lluita interna pel lideratge del conservadorisme alemany que es va fer pública fa una setmana quan Söder va dir que el recolzament de la cúpula de la CDU a Laschet era insuficient per resoldre l’anomenada ‘K-Frage’ –és a dir, la qüestió de la candidatura a canceller, com es coneix popularment en alemany– .

Ahir de matinada, i després d’una reunió telemàtica de més de sis hores de la presidència executiva federal democristiana, la cúpula de la CDU va tornar a recolzar el seu president com a candidat a canceller. El suport no va ser unànime: 31 integrants del gremi van recolzar Laschet davant nou vots en contra i sis abstencions. Dos terços de la cúpula de la CDU recolzen, per tant, el president democristià en la seva ferma pretensió ser el pròxim canceller federal d’Alemanya.

Laschet venç una batalla que podia haver arribat a perdre, però també afronta sense el recolzament total del seu partit una campanya electoral que es preveu molt dura i en la qual la CDU es juga la permanència en el poder. Els ecoliberals d’Els Verds podrien estar en disposició de liderar una coalició alternativa a la CDU-CSU. La unió conservadora alemanya governa el país ininterrompudament el país des de fa 16 anys, tants com Angela Merkel ocupa la cancelleria.

Enquestes en contra

Les resistències dins de la democràcia cristiana a la candidatura de Laschet no només s’expliquen com una lluita intestina pel poder a les portes de l’adeu polític de Merkel. Tenen a veure, sobretot, amb les projeccions demoscòpiques. La CDU no només fa diverses setmanes que està per sota del 30% d’intenció de vot, sinó que a més Laschet ocupa una posició mediocre en la valoració dels principals líders polítics del país: un 44% de la ciutadania creu que Söder és millor candidat que Laschet, que només rep l’aprovació del 16% de la població per ocupar el càrrec, segons una recent enquesta encarregada pel canal públic alemany ARD.

Aquestes projeccions han provocat que diputats federals de la CDU i altres destacats membres del partit mostressin el seu recolzament públic a Söder al llarg les últimes setmanes. En la fracció parlamentària democristiana s’escampa la por d’obtenir un dels pitjors resultats electorals de la història de la CDU que deixi fora del Parlament un grapat de diputats conservadors.

Notícies relacionades

«Prova de confiança»

«Agraeixo a Markus Söder haver ofert el recolzament de la CSU a la CDU i també a mi personalment», ha dit Laschet aquest dimarts. «És una gran prova de confiança», ha afegit. Les paraules d’agraïment creuades entre Berlín i Munic no poden ocultar, no obstant, les enormes diferències que hi continua havent dins del conservadorisme alemany. El definitiu comiat polític de Merkel després de les pròximes eleccions federals amenaça d’engrandir aquestes disputes internes.