Patrimoni

Dos anys després de l’incendi devastador que va patir, la reconstrucció de Notre-Dame continua

  • Durant els últims 24 mesos, les tasques de reconstrucció s’han centrat a assegurar l’estructura del temple medieval i evitar-ne l’ensorrament

  • Malgrat el retard de les obres per la pandèmia, Emmanuel Macron assegura que la basílica parisenca tornarà a obrir les portes el 2024

zentauroepp53123313 combo  this combination of two pictures shows  top  the spir200414172901

zentauroepp53123313 combo this combination of two pictures shows top the spir200414172901 / GEOFFROY VAN DER HASSELT

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

El 15 d’abril del 2019, la catedral de Notre-Dame de París va cremar sota la mirada incrèdula del món sencer. Les flames van devastar-ne la teulada, que no va poder sostenir l’agulla, que es va acabar desplomant mentre uns i altres contenien la respiració contemplant la destrucció d’una icona arquitectònica, d’una referència per als catòlics i d’una insígnia irreemplaçable per a la capital francesa. Els bombers van necessitar 15 hores per extingir el fatídic incendi i els equips de renovació han necessitat dos anys per assegurar l’estructura de la basílica medieval.  

«En dos anys s’ha realitzat un treball immens de seguretat i peritatge», va assenyalar Emmanuel Macron aquest mateix dijous durant la seva primera visita a la catedral des de la tragèdia. «Tots estem impressionats amb el que veiem», va insistir el president francès, aplaudint les tasques portades a terme per les 35 empreses que participen en la reconstrucció de la joia arquitectònica. Tot i això, també «veiem la gran quantitat de feina que ens queda per fer», va reconèixer. 

Un pressupost de 833 milions d’euros 

Un pressupost de 833 milions d’euros De fet, durant els últims 24 mesos les obres de reconstrucció s’han centrat únicament a estabilitzar l’estructura de l’edifici i evitar-ne l’ensorrament. Només a partir d’ara, començaran les tasques de restauració. «Durant els pròxims tres anys [...] haurem de mantenir els nostres objectius, una planificació exigent i rigorosa, necessitem voluntarietat i esperança», va insistir el mandatari francès, que va prometre complir amb la seva promesa de reconstruir el temple en cinc anys, malgrat els retards provocats per la crisi sanitària. «El compromís del 2024 es mantindrà –va reiterar Macron–. Tothom està segur que hi arribarem [a temps]». 

Per complir els seus plans, França compta amb un pressupost de 833 milions d’euros gràcies a les donacions privades i a les subvencions públiques. Una suma suficient «per continuar amb calma les obres», va assegurar la ministra de Cultura, Roselyne Bachelot, durant una intervenció al Senat aquest dimecres. 

«Símbol de la nostra unitat» 

«Símbol de la nostra unitat» Al costat de Macron, l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, va participar també en la visita. Per a la regidora socialista, la basílica parisenca representa «un símbol de la nostra unitat». «[El temple] exerceix aquesta gran força sobre les nostres vides i la nostra imaginació. Aquesta catedral ens eleva, siguem creients o no. Continua sent un símbol de la nostra unitat. És una insígnia que ha resistit la prova del temps i l’amenaça de la seva desaparició ens ha fet conscients de la nostra fragilitat», va comentar Hidalgo en una entrevista concedida al diari catòlic ‘La Croix’

Notícies relacionades

La catedral parisenca va resistir al temps, però no al foc. Si avui en dia segueix dempeus és gràcies «a tots aquells que treballen en la seva reconstrucció (fusters, instal·ladors de bastides, tècnics d’accés amb cordes, gruistes, mestres vidriers, restauradors de pintures i escultures, picapedrers, arqueòlegs i investigadors)» i també «a tots els qui van ajudar a salvar-la de les flames, així com als 340.000 donants de tot el món que fan possible aquest projecte», assenyalen des del palau de l’Elisi.  

«Gràcies a tots per la vostra mobilització des del primer dia, en podeu estar orgullosos», va dir el cap de l’Estat als professionals presents a la basílica, recordant l’emoció que va aclaparr tots els catòlics, tots els parisencs i tots els francesos fa dos anys.