Polèmica concessió masclista a Erdogan

Els socialdemòcrates europeus demanen la revisió del protocol per evitar un nou ‘sofagate’

  • El president del Consell Europeu, Charles Michel, es disculpa amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i totes les dones que es van sentir ofeses per la insolència d’Ankara

  • La presidenta de S&D, Iratxe García, demana als dos presidents que presentin una proposta per revisar el protocol i evitar nous conflictes com el d’Ankara

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La visita institucional de la Unió Europea a Turquia fa una setmana estava cridada a marcar un punt i a part en les malmeses relacions entre Ankara i Brussel·les. No obstant, el ‘sofagate’, tal com passarà a la història la crisi diplomàtica en la qual la cap de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, va ser relegada a un segon pla en un sofà durant una reunió d’alt nivell mentre el president del Consell Europeu, Charles Michel, s’asseia en un lloc central al costat del president turc, Tayyip Recep Erdogan, s’ha colat de ple a l’agenda europea.

Una setmana després de la insolència, els dos dirigents han acudit aquest dimarts a explicar el succés davant la conferència de presidents del Parlament Europeu, que reuneix el president, David Sassoli, i els presidents dels diferents grups polítics. Tots dos han entrat per separat a la sala, acompanyats pels seus respectius equips, i han sortit també per separat i amb diversos minuts de diferència. Entre un moment i l’altre, dues hores de compareixença en les quals el polític liberal belga s’ha disculpat «solemnement» amb Von der Leyen i amb «totes les dones que s’hagin sentit ofeses» i en les quals ha justificat la seva falta de reacció en «no espatllar el viatge tan important» a Ankara que «feia tant temps que estaven preparant», segons fonts coneixedores de la discussió que s’ha celebrat a porta tancada.

Per la seva banda, i com ja va advertir dilluns durant la seva trobada setmanal de coordinació amb Michel, el primer després del desastrós viatge a Ankara, la presidenta de la Comissió Europea ha posat de manifest la incomoditat que va viure en el moment, ha recordat que ella ja havia criticat la retirada de Turquia de la Convenció d’Istanbul, destinada a protegir les dones de la violència masclista, i ha deixat clar que «això no torna a passar».

Revisar el protocol

Notícies relacionades

Precisament per evitar un conflicte diplomàtic similar en el futur la presidenta del grup dels socialdemòcrates europeus, Iratxe García, ha demanat tant a Von der Leyen com a Michel que presentin en dues setmanes, davant el ple del Parlament Europeu, una proposta per revisar el protocol. «Els he demanat a tots dos que en dues setmanes ens presentin una proposta sobre com prevenir aquests possibles conflictes de protocol que l’únic que fan és dinamitar el prestigi de la UE a l’exterior. Parlem d’un conflicte diplomàtic que ha ocorregut i que ha atacat la imatge i la perspectiva de gènere però també afecta el prestigi de la UE al món i no ens podem permetre en aquest moment aquesta situació», ha recordat.

La cap de files dels socialistes ha reconegut haver-se sentit ofesa per les imatges de Von der Leyen dreta mentre Michel i Erdogan s’asseien en dues flamants cadires presidint la reunió d’Ankara i ha indicat que ha acceptat les disculpes. «Les dones hem hagut de treballar i lluitar molt per trencar les barreres i els sostres de vidre i, per tant, crec que aquest tipus de situacions i circumstàncies no s’han de produir», ha insistit sobre una crisi que «no és una anècdota més» i «que diu molt de la situació en la qual ens trobem». ¿Està convençut de les disculpes de Michel? «¡Si, ha vist el desastre que ha sigut i tampoc és tonto!», ha valorat el copresident dels Verds, Philip Lamberts.