Al judici

El metge que va certificar la mort de Floyd afirma que va morir per asfíxia

  • La defensa de l’expolicia Derek Chauvin mira de demostrar que l’afroamericà va patir un atac de cor

zentauroepp53692377 george floyd200709103223

zentauroepp53692377 george floyd200709103223 / Darnella Frazier

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El metge Bradford Langenfeld, que va certificar la defunció de George Floyd, va sostenir aquest dilluns que l’asfíxia va ser la causa més probable de la seva mort i no un atac de cor, com intenta demostrar la defensa de l’expolicia Derek Chauvin, acusat de l’assassinat de l’afroamericà. Langenfeld, que treballa al centre mèdic del comtat de Hennepin (Minesota), va ser un dels testimonis citats a declarar aquest dilluns en el judici contra Chauvin per la mort de Floyd. Durant el seu testimoni, el facultatiu va explicar que va tractar la víctima durant 30 minuts el 25 de maig, quan els metges van intentar reanimar-lo. «No hi va haver cap trauma significatiu o obvi que suggerís que va patir alguna cosa que li produís una hemorràgia que portés a una aturada cardíaca», va dir Langenfeld. En aquest sentit, va indicar que el motiu més probable de la mort va ser una hipòxia, és a dir, falta d’oxigen al cervell i altres òrgans.

Preguntat llavors per l’advocat de l’acusació Jerry Blackwell sobre si la seva principal teoria sobre la causa de la defunció de Floyd va ser una falta d’oxigen, Langenfeld va contestar afirmativament: «Sento que en aquell moment, amb base en la informació de què disposava, és el més probable que ocorregués». En aquest moment de la seva declaració Blackwell el va interrompre per demanar-li que aclarís si existeix un altre nom per a «la deficiència d’oxigen», i el testimoni va respondre que «‘asfíxia’ és un terme entès comunament».

«Allò hauria d’haver-se acabat»

Notícies relacionades

També va declarar aquest dilluns el cap de la Policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, que va criticar l’actuació del seu exagent d’una forma severa. «Una vegada que el senyor Floyd va deixar de resistir-se, i certament una vegada estant angoixat i mirant de verbalitzar-ho, allò hauria d’haver-se acabat», va afirmar el cap policial. Arradondo també va afirmar que Chauvin va violar els protocols del departament en la immobilització de Floyd. «Continuar aplicant aquell nivell de força a una persona que estava de cap per avall, emmanillada a l’esquena, això de cap manera o forma és una cosa normativa. No és part de la nostra capacitació, i certament no és part de la nostra ètica o els nostres valors», va afegir.

Floyd va perdre la vida el maig passat quan quatre agents van intentar detenir-lo per haver utilitzat un bitllet fals per pagar en una botiga. Durant el seu arrest, Chauvin el va immobilitzar a terra pressionant-li el genoll contra el coll fins que va deixar de respirar. L’expolicia està acusat dels càrrecs d’assassinat en segon grau, penat amb fins a 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys, i homicidi en segon grau, que porta fins a 10 anys de privació de llibertat. No obstant, com que no té antecedents penals, només podria ser condemnat a un màxim de 12,5 anys de presó pels primers dos càrrecs i a 4 anys de presó pel tercer.