Narcotràfic

El germà del president d’Hondures passarà la resta dels seus dies pres als EUA

  • El jutge va destacar que els delictes de Tony Hernández van estar patrocinats per l’estat centreamericà

El germà del president d’Hondures passarà la resta dels seus dies pres als EUA
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Juan Antonio ‘Tony’ Hernández, germà del president d’Hondures, Juan Orlando Hernández, va ser sentenciat aquest dimarts a cadena perpètua més 30 anys de presó per tràfic de narcòtics en un tribunal de Manhattan, on es va destacar que les seves activitats delictives van ser patrocinades per l’estat del país i se’l va acusar d’haver «asfixiat» la nació centreamericana. «El judici [...] ha destapat molts detalls del tràfic de drogues internacional. Corromp tots els aspectes de la societat i, en aquest cas, el tràfic estava promocionat per l’estat», va dir en la seva sentència el jutge del tribunal del districte Sud de Nova York, Kevin Castel.

En una vista que es va allargar durant més d’una hora i mitja en la qual es va poder veure un Hernández pàl·lid i rostre seriós, Castel va detallar la quantitat de cocaïna que s’estima que va traficar entre 2004 i 2015 el germà del mandatari fins als EUA, més de 185.000 quilos, xifra que, segons el jutge, es tradueix en 1.500 milions de dosis que haurien tingut un valor al mercat de 138,5 milions de dòlars.

Durant la lectura de la sentència, el togat també va remarcar el fet que Hernández va créixer al si d’una família benestant que comptava amb un títol de dret i que va ser congressista i que, per tant, no es va veure empès a traficar per intentar sortir de la pobresa, com és el cas d’altres narcotraficants. «La seva família tenia negocis legítims, inclòs un hotel i una farmàcia en els quals es podria haver guanyat la vida de manera honrada», va apuntar Castel. «Era un membre electe del Congrés d’Hondures i podia haver utilitzat el seu considerable talent per al bé, però [...] va triar anar en una direcció molt diferent», va afegir el jutge, que va assenyalar que Hernández s’havia mostrat «indiferent» a les conseqüències dels seus actes i que aquesta sentència havia de servir per dissuadir altres narcotraficants del país de continuar amb les seves activitats delictives.

Condemnat al pagament de 138 milions de dòlars

El jutge, que també va imposar al germà del president hondureny l’embargament de béns i propietats per valor de 138,5 milions de dòlars, va rebutjar de ple els intents d’Hernández de retardar novament la lectura de la sentència, que es produeix un any i cinc mesos després de ser declarat culpable per un jutjat.

Segons després d’entrar a la sala, Hernández ja li estava comunicant al seu advocat d’ofici, Peter Brill, que no estava «preparat» per a la sentència i, durant els minuts que el jutge li va donar per parlar, l’acusat va remarcar que la fiscalia havia ocultat informació del cas que li podia beneficiar, i es va queixar de la falta de cooperació del seu representant legal.

Castel, no obstant, va rebutjar frontalment els seus arguments i va ignorar les peticions de «misericòrdia» de Brill, que va insistir que, tot i que se li fes la pena mínima de 40 anys, Hernández ja seria un home «vell, malalt i trencat» al sortir de la presó.

La suposada implicació del president hondureny

Les paraules més dures contra Hernández van venir de part de la fiscalia, que van deixar clara la convicció amb què creuen que el president d’Hondures, Juan Orlando Hernández, té amb el narcotràfic del seu germà a l’esmentar-lo fins a 18 vegades en un comunicat emès després de la vista.

En la seva intervenció d’aquest dimarts, el fiscal Matthew Laroche també va acusar Tony Hernández d’haver «asfixiat» Hondures amb la corrupció i el va descriure com una persona «arrogant», «cobdiciosa» i «especialment dolenta» que no ha mostrat penediment. «És una persona especialment dolenta que, juntament amb el seu germà, està en el centre d’anys de tràfic de drogues patrocinat pel govern», va asseverar. «No li importa com això ha afectat el seu país», va afegir Laroche, que va apuntar que el narcotràfic ha convertit Hondures en «un dels llocs més violents del món» i que «un de cada tres hondurenys viu en la pobresa».

Tony Hernández apel·larà la sentència

Notícies relacionades

Durant la mateixa vista, l’advocat d’Hernández va confirmar que presentaria una apel·lació i que també s’iniciaria el procés per canviar d’advocat després de l’evident descontentament de l’hondureny. Després de la sentència i mentre els agutzils s’emportaven un Hernández que mai s’ha mostrat derrotat, diverses persones entre el públic van celebrar amb crits la sentència. «¡Justícia per a Hondures! A veure si li dius al teu germà delinqüent que deixi en pau el nostre país», va dir a escassos metres de l’acusat Víctor Manuel Guevara, un hondureny resident al veí estat de Nova Jersey, que va acudir a veure el judici.

A les portes de les corts novaiorqueses, mig centenar d’hondurenys festejaven la sentència de cadena perpètua entre crits de joia i càntics. «Això era tot el que els hondurenys esperàvem, que el jutge el condemnés a presó de per vida perquè ha fet moltíssim mal al nostre país, igual que el seu germà i els seus pròxims», va explicar a Efe Guevara envoltat de compatriotes. «Crec que és un dia victoriós per a Hondures. El poble hondureny està molt content i molt satisfet, és una de les moltes victòries que vindran», va vaticinar.