Política i xarxes socials

Maduro i Facebook se les heuen pel coronavirus

  • El president de Veneçuela acusa la xarxa social de «totalitarisme digital» després de ser-li bloquejat el compte

  • L’empresa de Zuckerberg assenyala que el líder bolivarià va incomplir les normes sobre desinformació sobre la Covid

Maduro i Facebook se les heuen pel coronavirus
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Veneçuela va denunciar aquest diumenge el «totalitarisme digital» de Facebook després que la xarxa social anunciés que va bloquejar, durant un mes, la capacitat del president Nicolás Maduro per publicar nous continguts per haver «violat la seva política contra la desinformació sobre la Covid-19». «Queda en evidència, i així ho denunciem, que assistim a un totalitarisme digital, exercit per empreses supranacionals que volen imposar la seva llei als països del món», va dir el Govern veneçolà en un comunicat publicat avui. «Deplorem les accions unilaterals de l’empresa Facebook en detriment de la llibertat d’expressió del ciutadà president», va afegir l’executiu del país caribeny al text.

El bloqueig al compte de Facebook de Maduro es va produir després que el mandatari emetés en viu, el 21 de març, un balanç de la lluita del seu Govern contra la Covid-19, en què va promocionar el fàrmac Carvativir, de producció local, i que el Govern veneçolà i el mateix Maduro asseguren serveix per combatre el virus SARS-CoV-2.

Un portaveu de Facebook va dir ahir a Efe que la xarxa social va esborrar aquest vídeo «per violar les seves polítiques contra la desinformació sobre la Covid-19 que pugui posar la gent en risc de patir danys». A més, la decisió de congelar la pàgina del mandatari es deu a les «repetides violacions de les regles» de Facebook, va precisar la font. «Seguim directrius de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) que diuen que actualment no hi ha medicació per curar el virus», va explicar el portaveu.

Acusació de censura

Però Veneçuela va dir aquest diumenge que la mesura constitueix un acte de «censura» propi una dictadura mediàtica, que «evidencia al seu torn una extensió del bloqueig i boicot que l’imperi nord-americà aplica de manera il·legal contra el nostre poble per consumar l’anomenat ‘canvi de règim’ per la força».

Notícies relacionades

Maduro ja havia criticat el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, per no haver-li permès pujar uns vídeos en els quals parlava del Carvativir. «Em censuren tots els vídeos on mostro el Carvativir», va denunciar el mandatari durant un acte de Govern el 2 de febrer.

L’Organització Panamericana de la Salut (OPS) i l’Acadèmia Nacional de Medicina veneçolana han demanat a l’Executiu que publiqui els estudis que recolzen l’efectivitat del Carvativir, una cosa que no ha passat, si bé Maduro insisteix a qualificar aquest medicament com a «miraculós».