Crisi climàtica

Biden convoca 40 líders mundials per a una cimera del clima virtual

Biden convoca 40 líders mundials per a una cimera del clima virtual
1
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha informat aquest divendres que ha convidat 40 líders mundials a la cimera sobre el canvi climàtic que tindrà lloc el 22 i 23 d’abril a través de vídeoconferencia, entre els quals el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

Es tracta d’una iniciativa del mateix Biden en un intent per allunyar-se de les anteriors polítiques mediambientals que va portar a terme l’anterior inquilí de la Casa Blanca, Donald Trump, i reforçar una aliança internacional amb les «principals economies del món per enfrontar la crisi climàtica».

«Serà una fita clau en el camí cap a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic el novembre vinent a Glasgow», assenyala el comunicat emès per la Casa Blanca, en què s’avança com els Estats Units anunciaran «un ambiciós objectiu» per reduir les emissions i evitar l’escalfament global de cara al 2030. Al seu torn, ha recomanat als altres líders internacionals que utilitzin l’esdeveniment «com una oportunitat per fixar com els seus països contribuiran a una posició climàtica més compromesa».

Entre les qüestions que es debatran a la cita hi ha «els beneficis econòmics» de «la transició cap a una nova energia neta», la inversió en tecnologies que poden ajudar a reduir les emissions i adaptar-se al canvi climàtic, així com «abordar els desafiaments de seguretat global plantejats pel canvi».

Rússia, la Xina i la UE

A més de Sánchez, entre els convidats també hi ha els presidents de França, Emmanuel Macron; Corea del Sud, Moon Jae-in; el Canadà, Justin Trudeau; la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, Boris Johnson, o els líders de Rússia, Vladimir Putin; i la Xina, Xi Jinping.

Notícies relacionades

Entre les invitacions a representants de l’Amèrica Llatina, hi ha les dels presidents de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador; l’Argentina, Alberto Fernández; el Brasil, Jair Bolsonaro; Xile, Sebastián Piñera; o Colòmbia, Iván Duque.

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan; o els primers ministres de l’Índia, Narendra Modi; el Japó, Yoshihide Suga; Itàlia, Mario Draghi; o Israel, Benjamin Netanyahu, completen una llista en què també hi ha representació dels líders de Kenya, Uhuru Kenyatta; i Nigèria, Muhammadu Buhari. A més, el president del Consell Europeu, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també han rebut la invitació.