No sembla haver-hi mòbil racial

El sospitós de les morts en spas d’Atlanta s’enfronta a vuit càrrecs d’assassinat

  • Psaki responsabilitza la «retòrica nociva» de Trump de l’augment de les «amenaces» a nord-americans d’origen asiàtic

El sospitós de les morts en spas d’Atlanta s’enfronta a vuit càrrecs d’assassinat
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Robert Aaron Long, l’home acusat dels tres tirotejos que van deixar almenys vuit morts en una nit en un saló de massatges i dos balnearis a Atlanta, els Estats Units, va ser acusat aquest dimecres de vuit càrrecs d’assassinat, segons informa Europa Press. El jove, de 21 anys i de Woodstock, Geòrgia, s’enfronta en concret a quatre càrrecs relacionats amb els tirotejos als dos salons de massatges a Atlanta i quatre més pels del saló de massatges al comtat de Cherokee. Long, que va ser detingut sense fiança, també està acusat d’un delicte d’assalt agreujat pel tiroteig a Cherokee i està programat que sigui processat aquest dijous al matí, segons informa la NBC.

Vuit persones, sis de les quals, dones asiàtiques –almenys quatre d’origen sud-coreà–, van morir a causa dels atacs dimarts i en un lapse de temps d’una hora. Les autoritats han assenyalat que el sospitós ha manifestat als investigadors que tenia una addicció sexual i que veia els negocis com una temptació que necessitava eliminar. «Creiem que freqüentava aquests llocs en el passat», va assenyalar l’agutzil del comtat de Cherokee, Frank Reynolds, que va afegir que una qüestió racial «no semblava el motiu» de l’atac.

L’alcaldessa d’Atlanta, Keisha Lance Bottoms, va lamentar els fets i va afegir que «un crim contra qualsevol comunitat és un crim contra tots». Així mateix, davant si les empreses atacades tenien algun vincle amb el treball sexual, va assegurar que «operaven legalment» i va fer una crida a «no culpar les víctimes».

Responsabilitat a la «retòrica nociva» de Trump

En el context d’aquest succés, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va dir aquest dimecres que la «retòrica nociva» de l’expresident Donald Trump ha contribuït a la discriminació dels nord-americans d’origen asiàtic. «No hi ha dubte que part de la retòrica nociva que vam veure durant l’administració anterior, com anomenar la Covid-19 el ‘virus de Wuhan’ o altres coses, ha portat a percepcions de la comunitat asiatico-nord-americana que són inexactes i injustes [...] . I han augmentat les amenaces contra els nord-americans d’origen asiàtic», va lamentar en una roda de premsa.

Notícies relacionades

El president dels Estats Units, Joe Biden, va denunciar, per la seva banda, la «brutalitat» de què la comunitat asiàtica està sent víctima amb més assiduïtat en els últims mesos i va avançar que tot i que no es coneix encara la motivació dels tirotejos, el cert és que «la comunitat asiàtic americana està molt preocupada». Igualment, la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, va qualificar els fets de «tràgics» i va assenyalar que aquest tipus d’episodis posen en evidència un dels grans problemes que arrosseguen els Estats Units, la violència, i, com Biden, va demanar esperar a la investigació que ja està en curs per conèixer les veritables motivacions d’aquests atacs.

L’FBI i la resta d’autoritats policials dels Estats Units han alertat d’un dràstic augment dels atacs contra la comunitat asiàtica al país des que va esclatar la crisi sanitària del coronavirus, en especial contra les dones. L’ONG Stop AAPI Hate, que examina els crims d’odi contra la comunitat asiàtica, ha recordat que en tot just un any s’han registrat gairebé 3.800 incidents, i que són precisament les dones les que pateixen de forma desproporcionada aquests atacs.