Crisi migratòria

Almenys 39 immigrants ofegats davant les costes de Tunísia

  • Entre els morts hi ha nou dones i quatre nens que viatjaven en dues barcasses que van sotsobrar davant Sfax

  • Un total de 165 persones han sigut rescatades en el naufragi més tràgicdesd’inicis d’any a les costes del país magribí

Almenys 39 immigrants ofegats davant les costes de Tunísia
2
Es llegeix en minuts

Almenys 39 persones migrants, entre elles nou dones i quatre nens, han mort i 165 van ser rescatades per la guàrdia marítima tunisiana després del naufragi de dues embarcacions davant Sfax, a l’est del país, va indicar la Guàrdia Nacional a l’agència de notícies AFP.

La major part de les víctimes i rescatats, que van partir a bord de dues embarcacions poc resistents a la nit, rumb a Europa, procedien de l’Àfrica subsahariana, ha precisat el portaveu de la Guàrdia Nacional, Houcem Eddine Jebabli.

En declaracions a la ràdio local Mosaïque FM, el responsable ha dit que les operacions de recerca segueixen a la zona, per la qual cosa la xifra de víctimes podria variar en les pròximes hores. Segons el seu relat, diverses patrulleres van sortir al rescat després de rebre una trucada de socors i van arribar a la zona, on van trobar les dues barques parcialment enfonsades, els migrants rescatats i diversos cossos que flotaven a la deriva en un mar agitat.

És el naufragi més tràgic ocorregut des de començament d’any a les costes de Tunísia, país que s’ha convertit en un dels trampolins de la migració irregular al Mediterrani central, considerada la ruta migratòria més mortífera del món.

Antecedents

El 26 de febrer la Guàrdia Costanera tunisiana va interceptar set joves que miraven de creuar el Mediterrani en una barca i arribar a les costes d’Europa des de les platges de la ciutat costanera de Kelibia, a uns 200 quilòmetres al sud de l’illa italiana de Lampedusa. Els joves, que tenien entre 15 i 25 anys i van ser entregats a les autoritats judicials, i que havien sortit des de la petita localitat de Menzel Temime, estaven agafats a l’embarcació després que hagués bolcat per les difícils condicions de vent a la zona.

Dies abans, unitats de la Guàrdia Marítima a la ciutat costanera de Sousa, un dels principals centres turístics del país, van interceptar un altre grup de persones que s’aprestaven a sortir des d’una platja rumb a Europa i que estava integrat per 18 homes, set dones i un menor. En la mateixa setmana, un migrant va morir després d’interceptar una patrullera tunisiana un pot que navegava a la deriva en alta mar amb 24 persones.

Més de 5.000 persones el 2021

Notícies relacionades

La sortida de pots precaris en direcció a Europa s’ha multiplicat l’últim any a Tunísia, país que passa una greu crisi política, social i econòmica que ha aguditzat l’impacte de la Covid. Segons xifres oficials, només en els dos primers mesos del 2021 més de 5.000 persones han mirat de creuar de forma irregular el mar des de les platges de Tunísia, tant ciutadans locals com de països subsaharians, el doble que durant el mateix període de l’any anterior.

El 2020 prop de 13.000 tunisians van aconseguir creuar el Mediterrani i arribar a les costes d’Itàlia, uns 1.400 d’ells menors. Al voltant de 6.000 més van ser interceptats per patrulleres locals al mar a bord de barques pneumàtiques precàries i portats davant la justícia.