Decisió històrica

El Tribunal Penal Internacional investigarà presumptes crims de guerra als Territoris Palestins

  • Fatou Bensouda, fiscal del tribunal de la Haia, obre una investigació pels crims ocorreguts des del 2014

  • Mentre l’Autoritat Palestina ha celebrat aquest «pas tan esperat», Netanyahu ha qualificat la decisió de «pur antisemitisme»

El Tribunal Penal Internacional investigarà presumptes crims de guerra als Territoris Palestins
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El Tribunal Penal Internacional llança una galleda d’aigua freda sobre Israel. La fiscal Fatou Bensouda del Tribunal de la Haia ha anunciat l’obertura d’una investigació sobre presumptes crims de guerra als Territoris Palestins. Tant Hamas com Israel estaran sota l’escrutini jurídic internacional per primera vegada en la història per les seves accions comeses a partir del 2014. L’Autoritat Palestina ha celebrat aquest «pas tan esperat» mentre que Netanyahu ha qualificat la decisió d’«antisemitisme». 

«Qualsevol investigació es portarà a terme de manera independent, imparcial i objectiva, sense temor ni favoritismes», ha confirmat la gambiana Fatou Bensouda. Després de l’anunci de la seva jurisdicció per jutjar els presumptes crims de guerra comesos en aquesta regió el mes passat, Bensouda ha complert la seva paraula. A tres mesos d’abandonar el càrrec, la fiscal inicia la investigació sobre la Guerra de Gaza del 2014, els enfrontaments a la frontera de la Franja el 2018 i la política d’assentaments israelians a Cisjordània. També cobrirà els atacs amb coets de Hamas contra civils israelians.

Des d’Israel, han arribat les reaccions negatives a la decisió de Bensouda, precedida d’«un minuciós examen preliminar» que va durar prop de cinc anys, segons la fiscal. Centenars d’israelians es podrien trobar en perill després d’aquest anunci i l’Estat hebreu ja s’ha començat a preparar per a una batalla legal prolongada. «L’esbiaixada CPI de la Haia va prendre una decisió que és pur antisemitisme», ha dit el primer ministre israelià ràpidament. 

Mentrestant, l’Autoritat Palestina (AP) s’ha ofert per brindar «qualsevol assistència necessària per fer justícia al poble palestí», Netanyahu recriminava la sentència. «Va decidir que els nostres valents i morals soldats que lluiten contra els cruels terroristes són els terroristes», ha afegit, «va decidir que quan construïm una casa a la nostra capital eterna, Jerusalem, és un crim de guerra». D’altra banda, els funcionaris de Hamas, governant de facto a la Franja de Gaza, també seran investigats però cap representant de la milícia islamista ha comentat la decisió. 

«Justícia i rendició de comptes»

«Aquest pas tan esperat serveix a l’incansable esforç de Palestina per aconseguir la justícia i la rendició de comptes, que són bases indispensables per a la pau que el poble palestí exigeix i mereix», ha celebrat el Ministeri de Relacions Exteriors de l’AP. La decisió de Bensouda es produeix només unes setmanes després que s’anunciés el nom de qui la succeirà en el càrrec a partir del mes de juny, Khan. Per això, Israel tenia l’esperança que Bensouda deixés la decisió a Khan i que aquest respongués a les reclamacions contra la CPI, de la qual no és part. 

Després de l’arribada de Biden a la Casa Blanca, el govern de Netanyahu continua pressionant el nou president perquè mantingui les sancions imposades al Tribunal de la Haia pel seu predecessor. Les organitzacions humanitàries han celebrat la decisió de la fiscal, però han insistit que encara queda camí per recórrer. «Els països membres de la CPI han d’estar preparats per protegir ferotgement el treball del tribunal de qualsevol pressió política», ha declarat Balkees Jarrah, directora associada de justícia internacional de Human Rights Watch

Crida a la paciència

Notícies relacionades

Bensouda ha instat a la paciència les dues parts. «La CPI no és una panacea», ha recordat, «sinó que només busca complir la responsabilitat que la comunitat internacional li ha confiat: promoure la rendició de comptes pels crims de l’Estatut de Roma, independentment de l’autor, en un esforç per dissuadir-los». Mentrestant, a Israel ja s’han començat a mobilitzar per protegir el seu funcionariat. 

«Mai vaig tenir por de creuar les línies enemigues», ha declarat el ministre de Defensa, Benny Gantz, «em mantindré a peu dret on sigui que ho hagi de fer». Com a cap del personal militar durant la guerra del 2014, Gantz també està sota l’escrutini de la CPI. El soci de Govern de Netanyahu ha assegurat que proporcionaran assistència legal als «centenars d’israelians» implicats i també els donaran advertències legals sobre viatges. És a l’estranger on els acusats pel Tribunal de la Haia podrien ser detinguts.