Busquen una relació d’«igualtat»

Biden i López Obrador acosten postures en una primera reunió cordial

  • Van mantenir una trobada en format telemàtic a causa del coronavirus

Biden i López Obrador acosten postures en una primera reunió cordial
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president nord-americà, Joe Biden, i el seu homòleg mexicà, Andrés Manuel López Obrador, van mantenir aquest dilluns una primera reunió cordial en què tots dos van apostar per relacionar-se en peu d’igualtat, després de quatre anys d’alts i baixos als llaços bilaterals, segons informa EFE. «Veiem Mèxic com un igual, no com algú que és al sud de la nostra frontera». Amb aquesta frase, Biden va marcar el to per a la seva primera trobada virtual amb López Obrador, un mandatari que valora especialment el respecte a la sobirania mexicana.

«Respecte i igualtat»

No en va, el mandatari mexicà va agrair que Biden estigui disposat a relacionar-se amb el país a partir del «respecte i igualtat», i va recordar una famosa frase de l’expresident del seu país Porfirio Díaz, que deia: «Pobre, Mèxic, tan lluny de Déu i tan a prop dels Estats Units». «Ara puc dir que és meravellós per a Mèxic ser a prop de Déu i no tan lluny dels Estats Units», va afegir López Obrador, que Biden veia des de la Casa Blanca a través d’una pantalla, a causa de la pandèmia.

Aquestes breus declaracions de tots dos a l’inici de la reunió van deixar clar el seu desig comú d’estrènyer els llaços perquè «siguin encara millors» en el futur, en paraules de López Obrador, que va confiar a mantenir un «diàleg constant» amb Biden.

La reunió virtual va marcar un contrast amb dues altres trobades: la que Biden va mantenir la setmana passada amb el seu altre veí del continent, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i la que López Obrador va compartir el juliol passat amb l’expresident nord-americà Donald Trump a la Casa Blanca.

Tres reunions molt diferents

La sintonia personal va ser clarament superior en aquestes dues cites: Trudeau, que va mantenir una relació notòriament tensa amb Trump, va deixar clar el seu alleujament pel retorn del «lideratge dels Estats Units» de la mà de Biden, en unes declaracions al terme de la trobada que la Casa Blanca no va programar en el cas de López Obrador.

La breu reunió virtual va empal·lidir, a més, en comparació amb l’ampli programa que Trump va dedicar l’any passat a López Obrador, que es va desfer en afalacs al llavors president nord-americà, malgrat la seva retòrica antiimmigrant i les seves pressions i amenaces d’aranzels a Mèxic.

I més enllà de les formes, tant Biden com López Obrador van donar senyals de voler avançar en la relació de forma pragmàtica, especialment en matèria d’immigració, on hi ha més acord: el líder mexicà ha aplaudit que el nord-americà aturi la construcció del mur fronterer i el programa ‘Queda’t a Mèxic’.

Sintonia quant a la migració

En una declaració conjunta per escrit, Biden i López Obrador es van comprometre a impulsar «polítiques migratòries que reconeguin la dignitat dels migrants i l’imperatiu d’una migració ordenada, segura i regular».

Van acordar treballar junts i amb els governs del Triangle Nord d’Amèrica Central per «afrontar les causes d’arrel de la migració regional, millorar la gestió de la migració i desenvolupar vies legals per a la migració», segons la declaració, distribuïda per la Casa Blanca i la Cancelleria mexicana.

La declaració no va esmentar el pla de López Obrador de proposar a Biden un acord perquè els treballadors mexicans puguin migrar als Estats Units de forma legal, basat en el programa Bracero portat a terme durant la Segona Guerra Mundial per compensar el dèficit de mà d’obra nord-americana.

La Casa Blanca no s’ha pronunciat sobre aquest tema, però és difícil que el converteixi en prioritat, ja que ara es troba immersa en una batalla per aprovar una reforma migratòria que inclouria una via a la ciutadania per als 11 milions d’indocumentats que viuen als Estats Units.

Biden va voler deixar clar que aprecia la població hispana del seu país, «el 60% dels quals són mexico-nord-americans, i són una part integral de la història» de la nació, va remarcar davant López Obrador.

Pandèmia i vacunes

El president mexicà planejava demanar a Biden que els Estats Units comparteixin amb Mèxic part del subministrament de vacunes contra la Covid-19, i el líder nord-americà va afirmar que tenia pensat parlar d’aquest tema amb López Obrador.

No obstant, la portaveu de Biden, Jen Psaki, va dir abans de la reunió que la Casa Blanca no tenia cap intenció de compartir a curt termini el seu subministrament de vacunes, almenys fins que garanteixi que són suficients per immunitzar tots els nord-americans.

No obstant, els dos líders es van comprometre a una «estreta col·laboració» en la lluita contra la pandèmia, sobretot pel que fa a l’«intercanvi d’informació i desenvolupament de polítiques frontereres», segons la declaració conjunta.

Silenci sobre la reforma elèctrica

Tot i que van reafirmar el seu compromís amb el Tractat entre Mèxic, els Estats Units i el Canadà (T-MEC), no van esmentar en públic la reforma elèctrica mexicana, que preocupa Washington perquè beneficia l’empresa estatal en detriment dels generadors privats, sobretot estrangers i de renovables.

Biden i López Obrador van decidir reiniciar el Diàleg Econòmic d’Alt Nivell interromput durant l’‘era Trump’, i van acordar «explorar àrees de cooperació» en la lluita contra la crisi climàtica.

Notícies relacionades

El format de la reunió, a través de pantalles instal·lades a les seves respectives oficines, no es prestava a grans gestos càlids, però Biden va voler demostrar que coneixia bé Mèxic, un país que va visitar quatre vegades quan era vicepresident (2009-2017).

«Fins i tot vaig presentar els meus respectes a la mare de Déu de Guadalupe», va recordar Biden, que va mostrar a López Obrador els comptes de rosari que portava el seu fill Beau quan va morir d’un càncer cerebral el 2015.