A finals de novembre

AI denuncia la mort de «centenars de civils» per forces eritrees a Tigre

  • L’entitat comptabilitza més de 240 víctimes de bombardejos i trets indiscriminats

AI denuncia la mort de «centenars de civils» per forces eritrees a Tigre
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tropes eritrees van acabar amb la vida de més de 240 civils entre els dies 28 i 29 de novembre a la ciutat etíop d’Axum, en l’estat del nord de Tigre, territori contra el qual tropes federals mantenen una ofensiva des de fa gairebé quatre mesos, va denunciar aquest divendres Amnistia Internacional (AI) en un informe.

«Els entrevistats van esmentar a desenes de coneguts que van ser assassinats, i Amnistia Internacional ha recopilat els noms de més de 240 víctimes», detalla l’organització, que reconeix que no ha pogut «verificar de manera independent el nombre total de morts» en una matança que podria constituir «un crim de lesa humanitat».

El 19 de novembre de 2020, forces militars d’Etiòpia i Eritrea van prendre el control d’Axum en una ofensiva a gran escala amb bombardejos i trets, i en els 9 dies següents –segons relata AI– l’Exèrcit eritreu (amb matrícules i uniformes diferents) es va dedicar a saquejar i a perpetrar execucions extrajudicials.

Segons relats de testimonis, el pitjor brot de violència es va produir el dia 28, després que milicians partidaris del llavors partit governant en aquesta regió, el Front Popular d’Alliberament de Tigre (FPLT), ataquessin una base federal amb rifles, a més de pals, ganivets i pedres.

«Els soldats eritreus estaven entrenats, però els joves residents ni tan sols sabien disparar... molts dels combatents [locals] van començar a fugir i van deixar les seves armes. Els soldats eritreus van arribar a la ciutat i van començar a matar a l’atzar», explica un testimoni de 22 anys.

«Només es veien cadàvers»

«Tot el que es podia veure als carrers eren cadàvers i gent plorant», relata un altre veí d’Axum que va fugir de la ciutat durant el dia i va tornar a la nit. L’endemà, els soldats eritreus aparentment van obrir foc contra qualsevol que intentés traslladar els morts.

«L’evidència és convincent i apunta a una conclusió esgarrifosa», ha expressat avui la directora regional d’AI per a l’Àfrica Oriental i Meridional, Deprose Muchena. «Aquesta atrocitat es troba entre les pitjors documentades fins a la data en aquest conflicte. A més de l’elevat nombre de morts, els residents d’Axum es van veure sumits en dies de trauma col·lectiu enmig de violència, duel i enterraments massius», va denunciar.

A través d’imatges satel·litàries analitzades pel Laboratori d’Evidència de Crisi, aquesta ONG va poder corroborar els informes de bombardejos indiscriminats, saquejos massius i excavacions per a noves tombes als voltants de dues esglésies.

Per a aquest informe, AI va entrevistar, a més, 41 supervivents i testimonis –incloent-hi refugiats nouvinguts a l’est del Sudan–, va mantenir trucades amb etíops a Axum i va parlar amb una altra vintena de persones coneixedores dels fets.

Notícies relacionades

«Les Nacions Unides han de dirigir una investigació sobre les greus violacions [comeses] a Axum», va concloure Muchena, que va exigir que els culpables siguin portats davant la Justícia i que el Govern etíop permeti l’«accés complet» de cooperants, organitzacions de drets humans i periodistes.

El mateix Parlament Europeu (PE) va demanar l’11 de febrer que es garantís l’«accés sense restriccions» d’ajuda humanitària a Tigre, on la població civil es veu privada d’aliments, aigua, electricitat i combustible.

Temes:

Etiòpia